Fokus på vård av äldre

Torsviks vårdcentral startar integrerad äldremottagning.
Torsviks vårdcentral startar integrerad äldremottagning.
Torsviks vårdcentral är en av de 19 vårdcentraler i Stockholms län som från och med slutet av april satsar extra mycket på vård för äldre.

Ett antal vårdcentraler i Stockholms län har sedan i mitten av januari ansökt om att få starta integrerade äldremottagningar. Torsviks vårdcentral är en av dem som hittills ansökt och fått godkänt av landstinget.

Målet är att det ska bli enklare för patienter som är 75 år eller äldre att ta kontakt med vårdcentralen, förklarar Louise Eggimann, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef på Torsviks vårdcentral.

– Den stora skillnaden mot nu är att patienterna kan nå oss via ett direkttelefonnummer utan knappval. Äldre och multisjuka och de som inte kan tala för sig själva är alltid prioriterade. Äldremottagning är ett bra sätt att lyfta den här gruppen, säger hon.

Torsviks vårdcentral, såväl som de andra vårdcentralerna som ska erbjuda äldremottagningar, har tidigare haft avtal med landstinget som gjort det ekonomiskt lönsamt med snabba och korta besök.

Men nu ändras alltså ersättningssystemet – besöken får vara lite längre och patienten ska kunna få hjälp med flera besvär vid ett och samma tillfälle.

– Vi hade förberett det här redan tidigare så det är väl därför vi är en av de första vårdcentralerna att öppna en äldremottagning. Politikerna ville redan förra året att vi skulle fokusera på äldre, säger Louise Eggimann.

Alla listade patienter på Torsviks vårdcentral som är 75 år eller äldre kommer att få information om äldremottagningen. De erbjuds bland annat en fast vårdkontakt och kan få hjälp med till exempel genomgång av sina mediciner, demensutredning, hjälp vid inkontinens, samtal om levnadsvanor samt individuell vårdplanering.

Preliminär invigning för Torsviks vårdcentrals äldremottagning blir den 26 april.