ANNONS

337 färre sommarjobb till unga i år

486 ungdomar har erbjudits jobb i sommar.
486 ungdomar har erbjudits jobb i sommar.
Matchningarna mellan jobbsökare och arbetsplatser i Sundbyberg är nu klara.

Antalet erbjudanden är nära halverat sedan i fjol.
ANNONS

Stadens sommarjobbsenhet har nu matchat ihop årets unga jobbsökare med arbetsplatser i kommunens verksamhet och inom privat näringsliv. 486 ungdomar i Sundbyberg har fått brev hem innehållande ett erbjudande om sommarjobb. Det är en kraftig minskning från ifjol, då erbjöds 823 unga jobb.

Många har reagerat på politikernas beslut att slopa sommarjobben för årskurs nio och för de som är födda år 2000 eller senare.

En av de som är kritiska är Esma Yagci, ordförande för SSU i Sundbyberg. Hon är 16 år och har själv fått sommarjobb via kommunen som administratör i stadshuset, men många kompisar har blivit utan.

– Jag förstår inte hur man kan minska arbetslösheten i Sundbyberg genom att ta bort arbeten för den kommande generationen. Många har inget att göra på sommaren och har inte råd att åka någonstans. Vad är det positiva med att inte de kan få jobb? Hur gynnar det dem?

Men trots att betydligt färre erbjudits jobb i år anser kommunstyrelsens ordförande Mikael T Eriksson (M) att insatsen förstärkts, eftersom man från nästa år avser att förlänga jobbperioden.

– Vi har vänt oss emot två veckors sommarjobb och förlänger till 3-4 veckor, det gör det mer likt arbetsmarknaden och man får chansen att faktiskt lära sig något och tjäna lite mer. Det är bättre än de utsmetade sommarjobb som Socialdemokraterna har hållit på med, säger han.

Att färre sökt och fått jobb behöver inte bero på att jobben för de yngre skrotats, anser Eriksson.

– Antalet sökande varierar över tid, Sverige är inne i en högkonjunktur just nu och efterfrågan på den här typen av insatser kanske har minskat. Alla som har sökt jobb har fått, det är det viktigaste, säger han.

Är 3-4 veckor nästa år ett löfte eller en ambition?

ANNONS

– Det är absolut vår målsättning.