Löpningen får unga att sikta högt

Elias Daniel och Michal Sanszuk ger allt i Vårbergstippens branta backe.
Elias Daniel och Michal Sanszuk ger allt i Vårbergstippens branta backe.
Axel Cropelli.
Axel Cropelli.
Snart är det examen i Löparakademin. Cirka 100 unga från olika miljonprogramsområden i Stockholm tränar i tio veckor för att klara motionsloppet Milspåret den 19 maj. På köpet får de gemenskap och personlig utveckling.

– Jag gick med för att träna löpning, men det här kan hjälpa mig i vardagslivet också. Jag blir bättre på att sätta upp mål och jobba för dem.

Det säger Elias Daniel, 15, från Rågsved. Han har aldrig tränat löpning tidigare men spelar fotboll och cyklar en del, så grundkonditionen är god.

När Löparakademin har ett gemensamt träningstillfälle i Vårberg för alla fem program som pågår just nu (Rågsved, Skärholmen, Hässelby, norra Botkyrka och södra Botkyrka) sprintar Elias upp på Vårbergstippen med lätta snabba steg, även i den sista allra brantaste delen.

Andra deltagare tvingas gå en bit eller till och med stanna upp helt mitt i backen och pusta en stund. Några har fullt sjå att över huvud taget nå toppen och den magnifika utsikten.

– Vi riktar oss till alla ungdomar och man får träna efter sina egna förutsättningar. Många av dem som är med har aldrig tränat något tidigare, säger Olga Smirnoff, ansvarig för ungdomsverksamheten på Löparakademin.

Huvudmålgruppen är ungdomar i åldern 14–16 år och framför allt niondeklassare.

– För niorna har vi uppsökande verksamhet, vi kommer till klassrummen och berättar om tioveckorsprogarmmet, säger Olga Smirnoff.

Totalt omkring 100 ungdomar på fem olika platser tog alltså chansen att vara med i år. Sedan den 7 mars har de tränat två gånger i veckan.

Utöver löpningen ingår också fem workshops där löpningen är ett verktyg som hjälper ungdomarna att sätta upp och nå personliga mål och att lyckas med sina studier och i framtida arbetsliv.

Programmet avslutas med att alla deltagare springer 10-kilometersloppet Milspåret runt Djurgårdsbrunnsviken den 19 maj.

16-årige Axel Cropelli är med i Löparakademins program för andra gången och har som mål att slå tiden han gjorde i fjol.

– Det gick bra då, jag sprang på 51 minuter. Innan hade jag aldrig tränat så här professionellt och min kondition var inte så bra, säger han.

Över hälften av Löparakademins deltagare är tjejer.

– Vi är stolta över att vår verksamhet lockar många tjejer att börja idrotta. Och över den gemenskap som skapas mellan ungdomar med olika bakgrund , från olika skolor och olika områden.

En av de många tjejerna som har tagit sig upp på Vårbergstippen är Maja Wahlin, 16, från Tullinge.

– Jag har haft en knäskada och har reumatism så jag kände att jag behövde komma igång och träna. Jag har försökt själv, men det var svårt. Här har jag utvecklats mycket. Jag tror att jag kommer att klara loppet bra. Kanske får jag gå lite, men jag ska klara det, säger hon.

Fakta

Millopp är målet

Löparakademin är en ideell organisation som startades 2009 och bedriver individ- och områdesutveckling i miljonprogramsområden, med löpningen som redskap.

2013 startades det första ungdomsprogrammet. I vår finns det i Rågsved, Skärholmen, Hässelby, norra Botkyrka, södra Botkyrka.

Parallellt med löpträningen får ungdomarna lära sig att sätta upp och nå personliga mål, hur man söker sommarjobb och skriver ett cv, och hur man ska äta för att prestera bättre.

Målet efter tio veckor är att genomföra ett millopp.