34-åring får böta 16 000 för sexköp

Stockholms tingsrätt dömer en 34-årig Vasastadsbo att betala 16 000 kronor i böter för sexköp. I mars fick han besök av en kvinna som jobbade åt paret som dömts för koppleri.
Stockholms tingsrätt dömer en 34-årig Vasastadsbo att betala 16 000 kronor i böter för sexköp. I mars fick han besök av en kvinna som jobbade åt paret som dömts för koppleri.
Ett rumänskt par dömdes till fyra års fängelse för att ha förmedlat tjejer till sexköpare över hela innerstan.

Två Vasastadsbor åtalades också. En får betala 16 000 kronor i dagsböter för att ha köpt sex hemma i sin lägenhet.

Den 28-åriga kvinnan dömdes i förra veckan till fyra års fängelse för människohandel och grovt koppleri.

Hennes 31-årige pojkvän dömdes till fyra års fängelse för medhjälp till människohandel, grovt koppleri och övergrepp i rättssak.

Fem män åtalades även för försök till, och köp av, sex. Men bara tre dömdes.

En 45-årig Vasastadsbo friades från misstankarna om försök till sexköp då det inte gick att bevisa att han faktisk köpt sex av den kvinna som han träffat på en sexchatt i februari och senare besökt i en lägenhet.

En annan 34-årig man, som bor intill Sankt Eriksplan, är en av de tre som dömdes för sexköp.

Han ska den 11 mars i år ha betalat 2 500 kronor till en kvinna för att hon skulle ha sex med honom hemma i hans lägenhet.

34-åringen är tidigare ostraffad och har erkänt brottet. I förhör berättar han att han ångrar sig mycket.

Mannen döms till att betala 16 000 kronor i dagsböter.

Även de andra två männen döms till dagsböter.

Ann Martin, kriminalinspektör på polisens människohandelsgrupp, tycker att tingsrätterna ofta är lite för snälla i sina straff mot sexköparna.

– De borde våga gå upp i straffskalan och döma till fängelsestraff åtminstone för återfallsförbrytarna. De dömer ofta till dagsböter av slentrian, säger hon.

Kopplerihärvan började nystas upp i våras när det nu dömda paret greps i Belfast på Nordirland. Efter det har ett intensivt arbete pågått mellan den irländska och svenska polisen.

– Det är första gången vi jobbar ihop med ett annat land med den här typen av brott, via Europol. Domen visar att det är lyckosamt att arbeta tillsammans, säger Douglas Grant, chef för sektionen för grova organiserade brott på Nordirland.

Det rumänska paret ska ha rest med kvinnorna mellan Belfast och Stockholm och tvingat dem att sälja sex under flera års tid.

Sju kvinnor har ringats in, men bara tre vågade vittna om verksamheten.

En av dem, en 21-årig kvinna, är den som anses ha varit utsatt för människohandel. Hon ska ha utnyttjats i över tre år och behövt ha sex med så många som tio män per dag. 21-åringen ska ha dragit in närmare en halv miljon kronor som gått rakt ner i fickorna på det nu dömda paret.

Utredningen fortsätter på Nordirland där åtal kan väckas inom ett år. Här hemma kommer domen att överklagas till hovrätten.

Fakta

Sålde sex i lägenheter i Vasastan

Paret sålde kvinnorna till män i lägenheter som hyrts i andra hand, på hotellrum och hemma hos männen.

Polisen har kartlagt ett 20-tal platser där försäljningen skedde.

Fem av dem ligger i Vasastan: Vasagatan, Tegnerlunden, Birger Jarlsgatan, Drejargatan och Vulcanusgatan.