ANNONS

34 poliser bevakar Södra Roslagen

Mattias Tillberg, kommunpolis i Åkersberga
Ska få superkoll. Mattias Tillberg är den nya kommunpolisen i Åkersberga och Vaxholm. Under hösten ska han ta reda på vilka brott som invånarna vill att polisen fokuserar på.
Förra helgen förstördes flera bilar på Dansbanevägen - vilket fick grannar i Åkersberga att gå nattvakt. Samtidigt kastade någon sten in i flera radhus i Vaxholm.

Nu ska polisen vistas mer där brotten begås - 34 poliser ska ha superkoll på Österåker och Vaxholm.
ANNONS

– Det här är så onödigt. Att ge sig på bilar…

– Polisen borde titta till området på nätterna. Det känns otryggt att ha sin bil parkerad här.

Två män som bor på Dansbanevägen står vid den stora parkeringsplatsen intill 276:an och diskuterar förra helgens stenkastning.

En handfull bilar fick rutorna krossade. En bil utsattes också för stöldförsök, men tack vare att nya bilar är svårare att tjuvkoppla fick ägaren behålla sin bil, om än i trasigt skick.

– Jag hörde att någon hoppat på flera bilar också. Flera som bor här satt nattvakt i sin bil efteråt, säger en av männen.

Vi har åkt till Dansbanevägen för att prata med invånarna och träffa Mattias Tillberg, den nya kommunpolisen i Åkersberga och Vaxholm.

Han berättar för männen att polisen har ett vittne som sett stenkastningen i Åkersberga.

Polisen tror att det är en ensam person som orsakat all skadegörelse, inte något ungdomsgäng som folk kanske tror, då olika gäng brukar vistas runt bensinmacken i området på helgnätterna.

– Det är lätt att tro att det är ungdomar som står bakom detta. Men nu tror vi inte det, och då vill jag betona det, säger Mattias Tillberg och tillägger att polisen har flera spår, däribland DNA, som de hoppas knyta till en gärningsman.

ANNONS

Men invånarna säger att det skett skadegörelse på bilar här även tidigare. Flera har gått nattvakt.

Vad gör ni för att öka tryggheten?

– Självklart ska vi öka närvaron här. Vi ska vara där invånarna tycker att vi behövs. Jag är övertygad om att det ökar tryggheten, säger Mattias Tillberg.

Han berättar att polisen precis gjort en stor omorganisation. I den nya organisationen är det fler poliser än tidigare som ska ha superkoll på Österåker respektive Vaxholm.

34 poliser, närmare bestämt, uppdelat på en grupp för Vaxholm och två grupper för Österåker. Grupperna ska både jobba brottsförebyggande, som klassiska närpoliser, och åka ut på utryckningar.

För att ta reda på vilka brott invånarna vill att polisen ska lösa ska polisen till exempel göra en medborgarundersökning.

– Vi ska ut i skolor också, och ha nära kontakt med kommunen, säger Mattias Tillberg.

Polisen tillägger att de inte ser någon koppling mellan förra helgens stenkastning på Dansbanevägen, och den stenkastning som skedde samma helg i Vaxholm.

I Vaxholm kastade någon in en sten i två radhus sent på lördagskvällen. I ett av hemmen var ett barn ensamt hemma. Samma helg utsattes även Söderfjärdsskolan för stenkastning.

Även där hoppas polisen kunna lösa brotten.

– Vi har vissa uppgifter som gör att vi tror att vi kommer vidare. Ingen skadades fysiskt i Vaxholm, men ett barn som var ensamt hemma blev skräckslagen, säger polisen Christer Sandström.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.