Min lokala hjälte

342 klagomål på post i Vallentuna

Många försändelser från och till Vallentunabor kom inte fram, var försenade eller kom till fel adress.
Många försändelser från och till Vallentunabor kom inte fram, var försenade eller kom till fel adress.
Försvunna, försenade eller något annat fel. Mellan mars och augusti i år har 342 klagomål på postförsändelser i Vallentuna kommit till Post- och telestyrelsen.
- Man kan inte vara säker, säger en Vallentunabon Antonio Paras som blev av med ett födelsedagskort med pengar.

Vallentunabon Antonio Paras hade fått ett födelsedagskort från släktingar med kontanter i. När brevet kom fram var födelsedagskortet kvar. Men pengarna var borta.

Han klagade hos Post- och telestyrelsen men fick svaret att man inte kunde säga vad som hänt och inte hade någon möjlighet att ta reda på det.

– Jag vet att man inte ska skicka kontanter i vanliga brev. Egentligen är det inte pengarna som stör mig, utan att det känns så nonchalant, säger han.

Han tycker att det känns osäkert att de brev man skickar iväg kan öppnas av vem som helst.

– Det är olustigt. Jag tycker att man ska kunna lita på posten, säger han.

Vallentunabon är inte ensam om att ha haft trubbel med postförsändelser. Perioden mars till augusti i år kom 342 klagomål in som gällde försändelser till och från postkontoret i Vallentuna. Detta enligt statistik från Post- och telestyrelsen.

Sten Selander, chef för postavdelningen på Post-och telestyrelsen tycker att det är beklagligt. Men säger också att det inte finns någon hundraprocentig garanti för att vanliga grav kommer fram. För att kunna spås en försändelse gäller att skicka rekommenderat.

– Postombudet är inte ersättningsskyldig om brevet inte är rekommenderat. Skulle man ha samma garanti för vanliga brev skulle köstånden gå upp, säger han.

Men i det här fallet var det känslan av att någon öppnat ett privat brev som väckte olust. Hur jobbar ni för att sådant inte ska inträffa?

-Främst genom utbildning. Det ingår också i postoperatörens tillstånd att se till att sådant inte händer. Gör det det ändå det är det skäl för arbetsrättsliga åtgärder, säger Sten Selander.

Tror du att unga idag har mindre kunskap om och respekt för brevet som företeelse?

– Ja, till exempel när Avicci kom på ett frimärke tror jag att många över 30 år frågade sig: ”Vem är Avicci?” medan de under 30 frågade sig: ”Vad är ett frimärke?”, säger Sten Selander.