ANNONS

344 lägenheter ska spikas i Vasastan

Vid Barnhusbron ska ett elvavåningshus med 40 lägenheter byggas.
Vid Barnhusbron ska ett elvavåningshus med 40 lägenheter byggas.
ANNONS

344 lägenheter bara i Vasastan. Det ska politikerna fatta beslut om på nästa möte i stadsbyggnadsnämnden den 10 december.

Att det blir så många på samma gång är delvis en slump, enligt stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

– Men det är också en följd av att vi höjt tempot i bostadsbyggandet i hela stan, säger han.

De flesta av bostäderna – 205 stycken – planeras i kvarteret Skålen vid Torsplan, mitt mellan Norrbackagatan och Norra Stationsgatan. Projektet består dels av ombyggnad av ett redan befintligt kontorshus, dels av en nybyggnad av ett hus med 65 bostäder.

Resten av bostäderna fördelas på tre andra projekt: kvarteret Blästern vid Gävlegatan, kvarteret Modellen 4 vid Karlbergsgatan och kvarteret Sabbatsberg 18 vid Barnhusbron.

Det sistnämnda är det mest uppseendeväckande: Ett 11-våningshus med 40 lägenheter. Under detaljplaneprocessen har grannar klagat på att det nya huset kommer att skymma ljus och sikt från bostadshuset bakom.

– Det är svårt att bygga på en central plats utan att det påverkar andra. Man får väga det allmänna intresset mot det enskilda och göra en bedömning. Det är sällan vi har ärenden som inte är kontroversiella för någon, svarar Roger Mogert på den kritiken.

Samtidigt som de 344 lägenheterna med stor sannolikhet spikas pågår planarbetet för tusentals nya lägenheter en bit norrut i nya Hagastan. Med så många nya bostäder på samma gång finns det många som oroar sig för att saker som skolor och idrottsanläggningar glöms bort.

– Jag kan uppleva att i den första delen av nya Hagastan har en del av de här intressena fått stå tillbaka. Förskolegårdarna är väldigt små och det är snålt med offentliga miljöer. Till nästa planskede i Hagastan ska vi därför försöka ta till vara på de här intressena, säger Roger Mogert.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.