35 konstnärer ­öppnar ateljéerna

Håll utkik efter Konstrondans orange vimplar i helg­en.
Håll utkik efter Konstrondans orange vimplar i helg­en.
I helgen är det dags för Sollentunas Konstronda. För 14:e året i rad öppnar lokala talanger sina ateljéer för allmänheten.

– Konstrondan är väldigt folklig med alla möjliga olika stilar och kvalitéer, säger Staffan Tolsén.

Glöm tussilago och flyttfåglar. Årets säkraste vårtecken går att skåda i helgen, oavsett väder. 13 och 14 april kommer nämligen orange vimplar att vaja runt om i Sollentuna när den årliga Konstrondan går av stapeln.

Staffan Tolsén är samordnare för evenemanget och han har varit med sedan starten.

– Jag är absolut laddad. Nu kör vi för 14:e året i rad, så det har börjat bli lite av en institution som i alla fall intresserade känner till, säger han.

I år öppnar 35 konstnärer sina ateljéer för alla nyfikna och konstintresserade. Det finns också möjlighet att besöka Edsvik konsthall och Galleri Aniara. Staffan Tolsén hoppas på en avslappnad och trevlig stämning – precis som vanligt.

– Vi som bor i Stockholm har massor av tillfällen att gå på olika utställningar, där är det ruskigt välordnat och inget sitter snett. Men det finns väldigt få möjligheter att besöka ateljéerna, säger han.

För många av de lokala konstnärer som ställer ut under Konstrondan är detta årets höjdpunkt.

– Det är ett tungt datum. Vi som varit med några gånger vet att det kommer en hel del människor man känner och en del man inte känner, säger Staffan Tolsén.

På kursgården Bergendal i södra Edsberg kommer det att finnas ett verk av varje konstnär. Den utställningen pågår dessutom i en månad framöver. Staffan Tolsén glädjer sig över att det i år också finns flera nya verk och konstnärer.

Till exempel visar Helena Hodell upp sina keramik­före­mål, till synes enkla, men med en tydlig stilkänsla och inte minst en underfundig humor.

– Vi har sex keramiker i år och det är väldigt roligt. Vi har dessutom en träskulptör, en glaskonstnär och kalligraf. Det är viktigt att Konstrondan håller en tydlig bredd. Alla besökare ska kunna hitta konstnärer som de vill besöka, säger Staffan Tolsén.

Under årens lopp har intresset för Konstrondan växt och publiken ökat. De flesta besökare kommer från Sollentuna eller trakten häromkring, men det finns också en del mer långväga gäster.

– Det är väldigt roligt när någon från Norrtälje eller Vaxholm dyker upp. Vi hoppas också kunna locka fler unga. Vi vill förnya både vår publik och oss själva, säger Staffan Tolsén.