35 vårdplatser ska lindra akutkrisen

Sjukhusledningen på Karolinska i Solna och Huddinge vill lösa akutkrisen genom att öppna 35 vårdplatser.

Ett välkomnande besked, menar Vårdförbundet.

Mitt i har tidigare berättat att krisen på Karolinskas akutmottagning i Huddinge har förvärrats. Var tionde patient har fått vänta i mer än åtta timmar och nästan tjugo procent av vårdplatserna varit stängda på grund av personalbrist.

– Väntetiderna har varit oacceptabelt långa på akutmottagningarna, säger Klas Östman, Karolinskas presschef.

Nu vill sjukhusledningen på Karolinska i Solna och Huddinge öppna 35 vårdplatser inom två veckor. Det ska tillfälligt lindra krisen på akutmottagningarna.

Ett välkommande besked, enligt Sinikka Isoaho som är fackligt företrädare för Vårdförbundet.

– Jag tror att det kommer att lindra krisen. En annan fråga är om det finns någon personal, säger hon.

Genom att skjuta upp fler planerade behandlingar så att akut sjuka kommer i första hand ska man lyckas öppna vårdplatserna med befintlig personal.

Dessutom ska man vända på ansvaret. I stället för att klinikerna meddelar akuten hur många vårdplatser de behöver, ska akuten tala om hur många vårdplatser de behöver. Sedan är det upp till klinikerna att lösa den frågan.

Vidare ska tonen mot kommunerna skärpas. Framöver ska de ta över färdigbehandlade patienter som ligger kvar på sjukhuset trots att de inte längre behöver någon avancerad vård.

– Vi har påtalat att det kommer att bli svårare att ta över färdigbehandlade patienter, särskilt vid helg. Men vi kommer att klara av det, säger Eva Carlsson-Paulsén (M), ordförande för äldreomsorgsnämnden.

Enligt sjukhusledningen ska dessa åtgärder tillfälligt lindra krisen på akuten. När kan vi få se en permanent lösning?

– Det vågar jag inte svara på, säger Klas Ekman.