ANNONS

36-åring dömd – jagade man med kniv

Stockholms tingsrätt.
Stockholms tingsrätt.
En 36-årig man jagade ut en man från en restaurang på Lidingö med en kniv. Han menar att han själv kände sig hotad. Stockholms tingsrätt går dock på åklagarens linje och dömer 36-åringen för olaga hot.
ANNONS

Straffet blir villkorlig dom med samhällstjänst i 75 timmar. Om fängelse i stället dömts ut hade det uppgått till två månader.

Ord stod mot ord om vad som hände den aktuella brottsdagen den 28 december 2015. Brottsoffret, som enligt egen uppgift arbetade på restaurangen, har uppgett att 36-åringen attackerade honom med en kniv inne på restaurangen. När han sprang ut därifrån ska 36-åringen ha jagat efter honom med kniven och hotat att döda honom.

36-åringen har erkänt att han jagade brottsoffret med en kniv och att han bland annat sagt ”jag står inte ut med dig så nu ska jag döda dig”. Han menar dock att han gjorde det bara för att han själv kände sig hotad och ville skrämma bort mannen från restaurangen en gång för alla.

Stockholms tingsrätt bedömde att även om 36-åringen själv känt sig hotad så rörde det sig inte om ett så överhängande angrepp att det skulle ha kunnat motivera det han gjorde. Därför dömde rätten honom för olaga hot.

Åklagaren ville också ha 36-åringen fälld för försök till grov misshandel. Tingsrätten ansåg dock att det inte var styrkt att mannen hade för avsikt att skada brottsoffret. Därför friades 36-åringen från den åtalspunkten.