ANNONS

375 lägenheter kan byggas mitt i bullret

Så här kan husen se ut om de blir verklighet. Inflyttning tidigast 2020.
Så här kan husen se ut om de blir verklighet. Inflyttning tidigast 2020.
Området är utsatt för buller, partiklar och farliga godstransporter.

Ändå planeras nu 375 lägenheter på Brännkyrka bollplan i Kransen.
ANNONS

Förtätningen av Midsommarkransen går vidare. Nu kommer förslaget om att anvisa mark till 225 hyresrätter och 150 bostadsrätter på Brännkyrka bollplan intill Midsommarkransens gymnasium.

Läget är som bekant inte okomplicerat – precis intill området dundrar trafiken på E4/Essingeleden. Exploateringskontoret konstaterar i sitt tjänsteutlåtande att projektet ligger i ett ”utsatt läge” för buller, partiklar och farliga godstransporter, men tror att det går att lösa med en bebyggelseskärm.

– Det innebär att man bygger hus så att de bildar en skärm mot bullret. Det blir också genomgående lägenheter, eftersom man måste lägga minst ett sovrum in mot den tysta gården. Det innebär att det blir större lägenheter, säger Karl Gylje, projektledare vid exploateringskontoret.

Han betonar dock att förslaget kräver vidare utredningar för att klara riktvärdena och säkerställa att de som flyttar in får bra miljöer, både inomhus och utomhus.

Det är inte uteslutet att antalet lägenheter måste minskas om myndigheter kräver ett större avstånd från vägen. Fasaden måste också klara brand och hetta, i händelse av explosioner på vägen.

– Det är ganska komplext. Man kommer inte att bygga så höga hus, eftersom Essingeleden ligger så högt. Det skulle innebära för mycket buller för de övre våningarna.

Projektet ingår i utbyggnadsprogrammet för Aspudden-Midsommarkransen, där mellan 1 300 och 1 600 lägenheter föreslås. Bollplanen pekades tidigt ut som möjlig att bebygga eftersom den inte ansågs så välanvänd. Nu har dock idrottsförvaltningen kommit på att det behövs fler bollplaner, i takt med att befolkningen ökar.

– Kampen om ytorna ökar. Vi får lägga fram det här för politikerna och se vad de beslutar, säger Karl Gylje.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.