ANNONS

20 ton som inspirerar

Göran Flodin med kompanjon Jeremy Becker tycker att stenarna är ett bra minne från ett projekt som kunde ha blivit något riktigt bra.
Göran Flodin med kompanjon Jeremy Becker tycker att stenarna är ett bra minne från ett projekt som kunde ha blivit något riktigt bra.
Göran Flodin hade stora planer på att få bygga ett stort akvarium vid Islinge hamn. Men Lidingö stad sa nej. Nu har han i stället skänkt två stora stenar till området som ska bli en plats som ska inspirera andra.
ANNONS

I flera år jobbade Göran Flodin med att få bygga ett stort akvarium vid Islinge hamn norr om Lidingöbron. Men fastigheten skulle inte bara inrymma ett akvarium utan även ge plats för forskning, möten, kulturhändelser, restauranger och en pub med gästbrygga. Det var ett projekt med en ursprunglig budget på 80 miljoner kronor. Ambitionen var att akvariet skulle locka 175 000 besökare varje år.

Men efter många turer sa Lidingö stad tidigare i år nej till projektet.

Göran Flodin har satsat flera miljoner kronor på projektet. Trots den ekonomiska satsningen har han nu satsat ytterligare pengar genom att ha fraktat ner två stenar som väger 10 ton vardera. Stenarna ska alla som vill kunna sätta sig på och titta ut över Lilla Värtan.

– Det är inspirationsstenar som ett minne från projektet. Man ska inspireras och det ska bli en plats för eftertanke, säger han.

Varför gör du detta?

– Jag har satsat flera miljoner i detta och det är tråkigt att det inte blev någonting av denna idé. Men nu har jag släppt det där. Jag känner att med dessa stenar kom det ändå något positivt med min idé med akvariet, säger han.

Lidingö stad tyckte idén med stenarna var bra. Och Göran Flodin erbjöd sig att fixa och stå för allt med inköp och transport.

– Stenarna förädlar platsen, den känns genuin och man kan sätta sig på dem. Man kan sitta vid strandkanten och en sten ligger så till att man sitter i vattnet, säger han.

– Man kommer nära naturen, det blir en naturupplevelse, säger Jeremy Becker som drev Akvaria-projektet tillsammans med Göran Flodin.

ANNONS

Stenarna har en kunglig koppling.

– Jag har en kompis som hade stenarna på sin tomt och han gav dem till mig. Jag gav honom pengar för stenarna som han i sin tur donerade till Project Playground som är en svensk ideell organisation som prins Carl Philip och prinsessan Sofia är involverade i, säger Göran Flodin.