Snart är lägenheterna i bönhuset till salu

Hökerum Bygg jobbar fortfarande med bygglovsansökan, det här är en illustrationsbild på hur det kan komma att se ut.
Hökerum Bygg jobbar fortfarande med bygglovsansökan, det här är en illustrationsbild på hur det kan komma att se ut.
Gamla kontorskomplex, nya höghus, radhus och en herrgård. Det är en salig blandning av byggnader när nya Råcksta växer fram.

Nu är en av de sista pusselbitarna snart lagd – det bönformade fler­familjshuset är på gång.

Vattenfalls gamla kontorskomplex har blivit bostäder, så även den gula herrgården och radhusen närmast är klara.

Men flera projekt är ännu inte klara – i år hoppas byggherrarna att de första spadtagen ska tas för de sista nya husen i vad som Alm equity kallar Vällingby parkstad.

Ett redan pågående projekt är höghusen som byggs bakom kontorskomplexen. I våras togs första spadtaget och nu byggs stommen upp. Här ska tre höghus sammankopplade med två lägre hus byggas samt två lägre flerfamiljshus ta form.

Alm equitys omdiskuterade projekt längs Bergslagsvägen har tidigare fått kritik av Skönhetsrådet.

Under detaljplaneplaneringen hade byggherren föreslagit radhuslängor i holländsk stil, men när bygglovsansökan skickades in hade radhusen förvandlats till lägenheter med, enligt Skönhetsrådet, undermålig boendemiljö.

Alm equity gick tillbaka till ritbordet och nu har de skickat in ett nytt förslag – radhusen är tillbaka, om än fler än det ursprungliga förslaget.

Den sista pusselbiten, det bönformade höghuset i korsningen Bergslagsvägen/Råckstavägen, är också nära byggstart. Det går redan nu att anmäla intresse för bostäderna, som byggs av Hökerum bygg. Höghuset ska bli 13 våningar högt enligt det nuvarande förslaget.

– Just nu jobbar våra arkitekter och landskapsarkitekter med justeringar inför bygglovet som ska lämnas in snart. Under processen har vi haft flera möten med kommunen för att stämma av att vi är på rätt väg. Vår ambition är att byggstarta under hösten 2016, säger Maria Ståhl, marknadsansvarig på Hökerum bygg.

Ett nytt inslag i förslaget är ett två lägre hus på två respektive tre våningar. Det nya namnet på projektet är Wellingeby.

– Just Wellingeby är det första namn man har hittat på det som nu heter Vällingby, säger Maria Ståhl.

Det blir blandade lägenhetsstorlekar och alla bostäder får balkong. Det blir allt från ettor, som kommer kosta från 2,1 miljoner kronor, till lyxiga ”penthousevåningar”.

– Det finns allt från små ettor på 32 kvadrat till ett par jättestora våningar på drygt 150 kvadrat vardera. De har 65 kvadratmeter terrass och fin originalstandard. Där finns fina detaljer som öppen gasspis, bibliotek, flytspacklade betonggolv, liten privat tvättstuga och gigantiska fönsterpartier, säger Maria Ståhl.

Säljstarten börjar i slutet av sommaren. Hökerum Bygg kallar projektet för att av stadens mest spektakulära nybyggnadsprojekt.

– Det är en ikonbyggnad som vi har märkt är väldigt omtyckt med sin organiska form och böjda linjer. På ett av de lägre husen byggs en stor takterrass som kommer vara vigd för dem som bor i föreningen. De kommer också att ha ett eget gym på entréplan i höghuset. På det andra låghuset blir det solpaneler på taket, säger Maria Ståhl.