Min lokala hjälte

Kommunen polisanmälde attack mot Prideflaggan

Regnbågsflaggan som vajade över Bro Centrum tidigare i sommar fick inte vara kvar. Någon sågade ned hela flaggstången.
Regnbågsflaggan som vajade över Bro Centrum tidigare i sommar fick inte vara kvar. Någon sågade ned hela flaggstången.
Den regnbågsflagga som kommunen hissade i samband med Pridefestivalen fick inte vara kvar. På övervakningsfilmer syns tre personer kapa flaggstången. Händelsen är polisanmäld.

För att uppmärksamma Pridefestivalen som pågick den 25-31 juli hissade kommunen en regnbågsflagga i Bro centrum.

Den fick inte vara kvar. På festivalens avslutningsdag den 31 juli upptäckte en väktare att flaggstången hade sågats ned. På övervakningsfilmer som hämtats fån olika butiker i centrum syns det hur tre personer rör sig kring flaggstången.

– Det syns hur den rasar, säger Johan Svensson på Larmassistans i Upplands-Bro, det bevakningsföretag som upptäckte skadegörelsen.

Han berättar vidare hur Larmassistans tidigare under veckan fick ett samtal från en privatperson som hört andra prata om att ta ner flaggstången.

Upplands-Bro kommun har polisanmält händelsen.

– Det är naturligtvis allvarligt, säger kommunikationschefen Sara Eklind.

Polisutredningen har lagts ned i brist på bevis. Personerna som figurerar på övervakningsfilmerna går inte att identifiera.

Stockholm Pride är Nordens största Pridefestival och arbetar för att synliggöra hbtq-frågor och skapa en frizon för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner och de könsuttryck som finns inom hbtq-rörelsen.