40 år av shopping i Sollentuna C

Omkring 5 000 personer hade samlats inför invigningen av Sollentuna centrum den 13 november 1975. Foto: Sollentuna kommuns bildarkiv/ Gösta Ask
Omkring 5 000 personer hade samlats inför invigningen av Sollentuna centrum den 13 november 1975. Foto: Sollentuna kommuns bildarkiv/ Gösta Ask
Så här ser centrumet ut inuti i dag. 112 butiker huserar här.
Så här ser centrumet ut inuti i dag. 112 butiker huserar här.
Så här ser ett av centrumets entréer ut i dag.
Så här ser ett av centrumets entréer ut i dag.
Många nyfikna försökte få en skymt av Kung Carl XVI Gustaf. Foto: Sollentuna kommuns bildarkiv/ Gösta Ask
Många nyfikna försökte få en skymt av Kung Carl XVI Gustaf. Foto: Sollentuna kommuns bildarkiv/ Gösta Ask
Kung Carl XVI Gustaf invigde Sollentuna centrum 1975. Foto: Sollentuna kommuns bildarkiv/ Gösta Ask
Kung Carl XVI Gustaf invigde Sollentuna centrum 1975. Foto: Sollentuna kommuns bildarkiv/ Gösta Ask
Omkring 5 000 personer hade samlats inför invigningen av Sollentuna centrum den 13 november 1975.
Omkring 5 000 personer hade samlats inför invigningen av Sollentuna centrum den 13 november 1975.
Max Johansson, 25, Sollentuna.  – Det är fräscht, modernt och ett bra utbud. Här finns allt på ett ställe, det är väldigt smidigt.
Max Johansson, 25, Sollentuna. – Det är fräscht, modernt och ett bra utbud. Här finns allt på ett ställe, det är väldigt smidigt.
Christer Johansson, 65, Sollentuna.  – Generellt är det väldigt bra. Bra, och väldigt trevlig personal. Men utbudet är lite enkelriktat, och jag skulle önska lite bättre restauranger.
Christer Johansson, 65, Sollentuna. – Generellt är det väldigt bra. Bra, och väldigt trevlig personal. Men utbudet är lite enkelriktat, och jag skulle önska lite bättre restauranger.
Rafael Belkaid, 21, butiksbiträde på Carlings.  – Det är bra, väldigt fräscht. Jag har jobbat här sedan 2013 och märker att det blir mer och mer folk. De skulle kunna marknadsföra centrumet ännu mer så att det blev fler som kom hit.
Rafael Belkaid, 21, butiksbiträde på Carlings. – Det är bra, väldigt fräscht. Jag har jobbat här sedan 2013 och märker att det blir mer och mer folk. De skulle kunna marknadsföra centrumet ännu mer så att det blev fler som kom hit.
Hanna Granåstedt, 18, butiksbiträde på Designers Loft.  – Det är ett jättebra centrum med ett bra utbud, här finns något av allting. Men det skulle självklart vara bra om det blev ännu större.
Hanna Granåstedt, 18, butiksbiträde på Designers Loft. – Det är ett jättebra centrum med ett bra utbud, här finns något av allting. Men det skulle självklart vara bra om det blev ännu större.
Raiza Kovacevic, 38, Stockholm.  – Väldigt bra, speciellt skobutikerna. Jag åker ofta hit för att handla. Det jag skulle önska är lite bättre restauranger.
Raiza Kovacevic, 38, Stockholm. – Väldigt bra, speciellt skobutikerna. Jag åker ofta hit för att handla. Det jag skulle önska är lite bättre restauranger.
Henrik Holm, 51, Täby.  – Jag tycker att det är väldigt fräscht, särskilt sedan ombyggnationen. Mode-delen är jättebra, men jag saknar lite finare restauranger.
Henrik Holm, 51, Täby. – Jag tycker att det är väldigt fräscht, särskilt sedan ombyggnationen. Mode-delen är jättebra, men jag saknar lite finare restauranger.
Adina Dodosh, 55, Sollentuna.  – Det är bra tycker jag. Men jag saknar en lite större mix av butiker, framförallt lite annorlunda butiker. Det är många butiker som liknar varandra.
Adina Dodosh, 55, Sollentuna. – Det är bra tycker jag. Men jag saknar en lite större mix av butiker, framförallt lite annorlunda butiker. Det är många butiker som liknar varandra.
Den 13 november 1975 invigdes Sollentuna centrum med pompa och ståt av Kung Carl XVI Gustav. Nu, 40 år senare, har det forna stadsdelscentrumet vuxit till 112 butiker och 110 000 kvadratmeter.

– När det invigdes var det i allra högsta grad ett modernt stadsdelscentrum, säger centrumchef Carl Isaksson.

Torsdagen den 13 november 1975 gjorde Carl XVI Gustaf sitt första officiella besök i Sollentuna. Omkring 5 000 människor hade samlats för att ta emot kungen, och klockan 10 på förmiddagen anlände han till det då nybyggda stadsdelscentrumet med bil. Strax efter klockan 11 förklarade han centrumanläggningen invigd.

– Ett sådant här centrum var ganska nytt på den tiden. Förmodligen var det därför kungen tyckte att det kunde vara något, säger Annika Holmberg som är kommunarkivarie som också har satt ihop boken ”Sollentuna spalt och bild”, där dessa uppgifter är hämtade ifrån.

Från början var det tänkt att centrumet skulle bli lika stort som det moderna centrumet i Vällingby som stod klart 1954, men efterhand bantades planerna och butiksytan landade till sist på 16 000 kvadratmeter. Vad som särskilde centrumet från andra då, var att allt samlades under samma tak.

– Det var omkring 38 butiker från början, och centrumet ägdes av kommunen – vilket inte var helt ovanligt på den tiden, säger nuvarande centrumchef Carl Isaksson.

I dag har Sollentuna centrum fått en total makeover. 2007 började centrumet byggas om i flera etapper, och 2010 stod ett galleria-komplex på totalt 110 000 kvadratmeter klart.

– Det byggdes upp en tillfällig paviljong på mellan Turebergs torg och det befintliga, gamla centrumet. Sedan började man bygga om och höll på i fyra år innan det nya centrumet stod helt klart 2010.

Från 1975 fram till 2007 hade centrumet inte förändrats nämnvärt förutom mindre renoveringar, och med åren blev det enligt Carl Isaksson både slitet och omodernt. I dag finns egentligen ingenting kvar av det gamla centrumet.

– Tittar man på det gamla centrumet hade man omkring 3,8 miljoner besökare per år, nu har vi omkring 7 miljoner. I dag omsätter centrumet omkring 1,4 miljarder.

På torsdag öppnar jättegallerian Mall Of Scandinavia i Solna. Vad tror du att det kan ha för betydelse för Sollentuna centrum?

– Det är för tidigt att säga än. Men vi kommer att fortsätta på den inslagna vägen och positionera oss enligt vår strategi, och utveckla vår butiksmix. Och störst är ju inte alltid bäst, som man brukar säga, säger Carl Isaksson.

Att Sollentuna centrum finns tror Anna Hamberg, som är näringslivschef på Sollentuna kommun, är jätteviktigt för kommunen.

– Det är ett mycket bra centrum som är viktigt både för invånarna och för Sollentunas företag. Att det finns ett centrum i närheten av stora arbetsgivare som tingsrätten, polisen och kommunen är värdefullt. Det är enkelt för medarbetarna att gå ut och äta lunch och göra ärenden, säger hon.

Vad tycker du om Sollentuna centrum?

Fakta

Sollentuna centrum genom tiderna

1975 invigdes centrumet med pompa och ståt av Kung Carl XVI Gustaf. Då ägdes centrumet av kommunen och innehöll 38 butiker.

2007 påbörjades ombyggnationen av Sollentuna centrum och köptes då också av Olav Thon Gruppen, som är de nuvarande ägarna.

2010 stod centrumet klart i den form som det är i dag.

2015, 13 november var det exakt 40 år sedan centrumet invigdes.