ANNONS

40 dagars rättegång i kyrkomålet

Kyrkan i Hallunda.
Kyrkan i Hallunda.
Under tisdagen börjar rättegången mot de personer som är misstänkta för inblandning i bedrägerier med koppling till syrisk ortodoxa kyrkan i Hallunda.
ANNONS

Södertörns tingsrätt har bokat in hela 40 dagar för målet där åklagaren i oktober väckte åtal mot 17 personer som på olika sätt är misstänkta för brott.

Sista inbokade rättegångsdag är den 29 april.

Bland de åtalade finns ett par personer som haft nyckelpositioner i St. Petrus & Paulus syrisk ortodoxa kyrka i Hallunda. En av dem ska enligt åklagaren ha varit inblandad i samtliga fall där personer som varit aktuella för exempelvis fas 3-aktiviteter eller nystartsjobb fått bidrag från Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan för jobb i föreningar med koppling till antingen kyrkan eller den misstänkte före detta kyrkoledaren.

– Några personer har jobbat en del, men de flesta inte alls, sade åklagaren Eva Wintzell till tidningen i slutet av oktober när hon väckt åtal.

Av åtalet framgick att flera församlingsmedlemmar menar att de två personerna i kyrkan visste vilka som hade sysselsättning i kyrkans lokaler. Kyrkoledaren har dock nekat till brott.

– Han är inte någon övervakare. Och det här är ingen professionell verksamhet som min klient drivit. Han har inte möjlighet att kontrollera alla, sade hans advokat Henrik Olsson Lilja i oktober.

Han riktade i stället kritik mot Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan:

– Det har inte ställts krav på någon tydlig redovisning. Hade de haft bättre rutiner hade missförstånden kunnat undvikas.

ANNONS
Fakta
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.