40 elever med i stor musikal

Åttorna och niorna från musikklasserna repeterar inför årets musikal.
Åttorna och niorna från musikklasserna repeterar inför årets musikal.
Premiären närmar sig. Musikklassernas produktion är i år den största någonsin.

– Allting känns otroligt professionellt, säger eleven Emma Berglund.

Forellens scen fylls av ett 40-tal elever, dagens repetition kan börja. En elev föreställer lärare och står inför en klass. Ett batteri är i fokus, hur ska det kastas?

För det är vad årets musikal handlar om: Vad vill vi med världen? Vad gör vi för val när det gäller miljön? Musikklassernas årliga produktion tar upp stora frågeställningar.

– Första åren skrev jag en enkel story, men nu är det mer professionellt och avancerat – för eleverna har ett enormt driv, säger Johan Briggert.

Fyra år i rad har han skrivit manus och regisserat åttorna och niorna i Tyresös musikklasser. Och i takt med att han märkte att eleverna hade en stark vilja att arbeta med produktionen så har den också vuxit. Förutom att handlingen är svårare, så är även scenografin mer avancerad och fler personer involverade i projektet.

– Eleverna är entusiastiska över musikalen. De repar efter skoltid och vi ställer krav på dem som gör att de måste ta ansvar, säger Mats Nilsson, som i år delar regibiten med Johan Briggert.

De båda är där som regissörer och tror att just det – att de inte är lärare – gör mycket för eleverna.

– De får viktiga erfarenheter med sig som de inte kan skaffa i skolan, säger Mats Nilsson.

– Just därför borde sådana här projekt verkligen stödjas, menar Johan Briggert.

En sak som de två 15-åriga eleverna Emma Berglund och Viktor Carlsson tycker är bra med musikalen är också att de har kunnat påverka hur stor del de vill ha i produktionen.

– De har skräddarsytt rollerna för oss och vi får vara med och påverka manus och karaktärer, säger Viktor Carlsson.

Såväl han som Emma Berglund tycker att projektet ger dem mer än bara scenerfarenhet och att arbetet är utvecklande på flera plan.

– Jag hittar nya sidor hos mig själv i min karaktär. Det är häftigt, säger Viktor Carlsson.

– Ja, musikalen är en livsskola. Vi lär oss samarbeta och kommer alla närmare varandra och blir som en stor familj, tycker Emma Berglund.

Nästa fredag är det premiär. Tanken på att spela inför publik gör de båda lite nervösa. Och upprymda.

– Jag är nervös att jag ska tappa repliker. Men hela det här arbetet med musikalen har varit en väldigt bra tid som jag kommer att leva på väldigt, väldigt länge, säger Emma Berglund.

De får viktiga erfarenheter med sig som man inte kan skaffa i skolan.magnus nilsson regissör

Fakta

”Vävaren” har premiär den 30 mars

Musikalen ”Vävaren” har premiär på Forellscenen den 30 mars och ges i fyra föreställningar för allmänheten och två för skolans elever.

Produktionen finansieras genom stöd från Tyresö kommun samt genom elevernas egna intjänade pengar från konserter och dylikt.

Föreställningarna för allmänheten kostar 150 kronor för vuxna och för barn upp till 16 år 100 kronor. Fika ingår.

Källa: Tyresös musikklasser