40 inbrott på samma gata i Solhem

David Friberg från Spånga-Tenstas grannstöd patrullerar frivilligt i stadsdelen för att förhindra inbrott.
David Friberg från Spånga-Tenstas grannstöd patrullerar frivilligt i stadsdelen för att förhindra inbrott.
Förra året skedde flest inbrott i hela Stockholm i Solhem.

Bara på gatan Solhemsbackarna slog tjuvar till 40 gånger under 2015.

Förra året svepte en inbrottsvåg över Spånga. Här anmäldes 597 fullbordade inbrott eller inbrottsförsök under 2015, enligt polisens statistik som Mitt i tagit del av.

Och värst har det varit i Solhem, med 285 anmälningar. Enligt en granskning som tidningen DN gjort gör det Solhem till det mest inbrottsutsatta området i hela Stockholms stad.

Den gata som sticker ut i Spånga är Solhemsbackarna, med hela 40 anmälda inbrott eller inbrottsförsök under 2015.

David Friberg från Spånga-Tenstas grannstödssamverkan är en av dem som försöker vända den dystra trenden i Spånga.

– Vår uppgift är att göra det säkrare på dagen. Vi pratar med grannar och syns i området. Men det är inte så att vi snubblar över några tjuvar direkt, säger han.

Michael Frejd, brottsförebyggare vid stadsdelsförvaltningen, berättar att de har noterat att inbrotten begås vissa tider. Mönstret är att inbrotten framför allt äger rum på helger och dagtid.

I Spånga var det mest villainbrott som ökade under 2015 och inbrottstjuvarna verkar hålla god koll på om någon är hemma eller inte och vilka tider personer jobbar, säger Michael Frejd, samordnare för brottsförebyggande vid Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning.

Polisen känner till problematiken i framför allt Solhem, men framhåller att antalet bostadsinbrott i hela Järvaområdet minskat det senaste året.

– Men det är svårt att ha en klar bild över vilka gärningsmän det är som är som är aktiva i Solhem. Det kan röra sig om både typiska äldre missbrukare, ungdomar som bor i närliggande områden eller inresta ligor. När vi lagförde ett antal personer som begått inbrott i Tensta visade det sig att nästan uteslutande alla var personer som bor i området, säger Daniel Mattsson, vid lokalpolisområde Järva.

När det kommer till att skydda sig och sin bostad från inbrott rekommenderar Daniel Mattsson mekaniska åtgärder.

– Jag skulle säga att den största delen är att införskaffa fönsterlås, klippa ner så att insynen blir bättre, ha en bra ytterdörr och sedan självklart ha larm. Larm avskräcker alltid. En annan viktig komponent är grannsamverkan, säger han.

Daniel Mattsson berättar att de inbrottstjuvar som blir lagförda oftast blir det tack vare uppmärksamma grannar.

– Det är en stor framgångsfaktor att ringa direkt – varje minut är viktig vid inbrott. Flest lagförda gärningsmän sker genom att polisen griper personerna på bar gärning. Misstänker du att det sker ett inbrott ska du ringa, det är ett högprioriterat ärende som vi åker direkt på, säger han.

Den absoluta toppen för inbrott förra året var i juli. Michael Frejd beskriver månaden som en ”all time high” i Solhem när det gäller inbrott. En annan topp var i november. Men det ser inte helt hopplöst ut – antalet inbrott i framför allt Solhem och hela Spånga har minskat sedan i höstas.

– Det är nästan så att man kan tro att de här gärningsmännen har åkt på semester. Det har varit väldigt få inbrott i januari, säger han.

Fakta

Värsta gatorna i Spånga

Solhemsbackarna: 40

Solhems hagväg: 27

Utgårdsvägen: 9

Totalt i Solhem: 285

Intagsgränd: 17

Båtsman stens väg: 10

Duvbovägen: 7

Totalt i Bromsten: 201

Kärvbacken: 6

Småbrukarvägen: 4

Ägostigen: 4

Totalt i Sundby: 56

Byvägen: 6

Täbylundsvägen: 4

Flystaslingan: 4

Totalt i Flysta: 55

Statistiken visar fullbordade inbrott eller inbrottsförsök i villa och lägenhet under 2015.

Källa: Polisen