40 miljoner satsas på ny slottspark

Parken till Ulfsunda slott är en av Stockholms äldsta parker, den uppfördes i mitten av 1600-talet.
Parken till Ulfsunda slott är en av Stockholms äldsta parker, den uppfördes i mitten av 1600-talet.
Ulvsunda slottspark ska byggas om för mellan 30 och 40 miljoner kronor.

– Vi ska göra i ordning hela parken från slottet ner till vattnet. Det kommer att bli en vacker strandpark, säger slottsägaren Torbjörn Blomqvist.

I samband med byggandet av de nya radhusen i Ulvsunda slottspark försvann en stor del av parkens yta till förmån för bostäderna. I gengäld tog slottsägaren Torbjörn Blomqvist på sig att bygga om parken ner mot Ulvsundasjön. I åtagandet ingick även ett avtal där allmänheten garanteras tillträde till slottsparken.

– Ja, det stämmer att parken ska bli mer publik. Hela slottsparken ska göras om så den blir tillgänglig för alla hela vägen ner till vattnet, säger Torbjörn Blomqvist.

Han räknar med att det kommer att kosta mellan 30 och 40 miljoner kronor.

– Det är ett stort åtagande för många miljoner kronor. Det som sker är att vi återställer lite av den historiska miljön som fanns från början.

Just nu pågår projektering av den nya parken då man skissar på hur det ska bli. Någon gång i vinter räknar Torbjörn Blomqvist med att sätta igång.

De kommer att bygga bort vägen som går mellan vattnet och slottet.

– Vägen försvinner någon gång nästa år. Det kommer att bli helt bilfritt. Vi ska även rusta upp kanalen med nya vattenkanaler och broar, säger han.

Om tre år hoppas Torbjörn Blomqvist att den nya slottsparken är klar.