ANNONS

40 procent av de lediga förskoleplatserna kan försvinna

Förskolekrisen på Stora Essingen kan drabba hela Kungsholmen, visar Mitt i:s granskning.

När barnen på Skogsmarken får förtur till förskolorna på resten av Kungsholmen kan 40 procent av alla lediga platser i stadsdelen försvinna.
ANNONS

Mitt i har tidigare berättat om förskolekrisen på Stora Essingen där ett stort antal barn riskerar att stå utan förskola till hösten. Stadsdelen har gått ut med att barnen på Skogsmarkens förskola, som riskerar att stängas till hösten, ska få gå före i kön på Kungsholmens övriga förskolor.

Men krisen påverkar inte bara barnen på Stora Essingen. Mitt i har tagit del av det intresseanmälansbrev som skickats ut till alla föräldrar som i dag har barn på Skogsmarkens förskola.

Där listas de platser som just nu är lediga på Kungsholmens övriga förskolor. Totalt handlar det om 137 platser som Stora Essingenbarnen får förtur till.

På Skogsmarken går i dag 83 barn. 17 av dem slutar till hösten och ytterligare 10 kommer att få plats på förskolan Galaxen på Stora Essingen. Kvar blir alltså 56 barn som får förtur till de 137 platserna på Kungsholmen.

I ett slag kan alltså ungefär 40 procent av stadsdelens lediga förskoleplatser försvinna. Men enligt Kungsholmens biträdande förskoledirektör Göran Sjöqvist blir det i praktiken inte riktigt så illa. Under sommaren är det större rörlighet i kön och det finns också flera privata förskolor som inte är med i stadens kösystem, enligt honom.

– Det kommer inte att falla med att platserna från Skogsmarken fyller en del av de lediga Kungsholmsplatserna. Det är även många barn som slutar förskolan och börjar i skolan till hösten, säger Göran Sjöqvist.

Exakt hur många förskoleplatser det kommer att finnas på Kungsholmen till hösten kan Göran Sjöqvist alltså inte svara på ännu. Men han är inte orolig över brist på platser.

– Vi har gjort bedömningen att vi kommer att klara av barnomsorgsgarantin även till hösten, säger han.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.