40 Solnabor fyller år på skottårsdagen

Ovanligt datum.
Ovanligt datum.
På måndag nästa vecka är det skottårsdagen. Ni vet den där dagen som bara infaller vart fjärde år, då februari plötsligt har 29 dagar istället för 28.

I Solna fyller över 40 personer år den dagen – Birgitta Ågren är en av dem.

Drygt 6 000 svenskar är födda på skottårsdagen den 29 februari. Lite mer än 40 av dem är Solnabor.

Birgitta Ågren i Bergshamra är en av dessa.

Hur är det att fylla år på skottårsdagen?

– Det är jättebra. Hela min barndom och uppväxttid så var det bara fördelar, säger Birgitta Ågren.

Berätta.

– Jo, min moster hette Maria och Marias namnsdag flyttar mellan den 28:e och 29:e februari. Då det inte var skottår så ville mina föräldrar att jag skulle fira tillsammans med henne den 28:e. Då hade vi kalas i familjen. Men sen så fanns det goda vänner som tyckte att det var mer logiskt att fira den 1 mars. Så då blev det två firanden.

Men inte nog med det – att fylla år när det var sportlov var också en vinstlott.

– Då kunde man ju bara fira med familjen, inte med kamrater eftersom många var bortresta. Så då fick det bli ett kalas till veckan efter. Det var mycket kalas för mig, säger Birgitta.

Hur har du gjort i vuxen ålder?

– Då har jag flyttat mellan 28:e och 29:e, men det är inga större bekymmer. 50-årsdagen var inte på ett skottår, men 60-årsdagen var det. 70-årsdagen blir inte heller på ett skottår. Men det spelar faktiskt inte så stor roll, slår Birgitta fast.

Har det funnits problem med att fylla år på skottårsdagen?

– Nej inga problem, men man har ju ofta fått kommentarer om att man inte är så gammal då man fyller så sällan. Hur gammal är du egentligen? kan folk fråga. Man kan bli lite trött på de skämten.