40 ton kväve släpptes ut

Här i Trälhavet rann för mycket kväve ut, utan att vd Mikael Medelberg visste något. Nu ser Roslagsvatten över sina rutiner och jobbar för att klara utsläppsgränserna.
Här i Trälhavet rann för mycket kväve ut, utan att vd Mikael Medelberg visste något. Nu ser Roslagsvatten över sina rutiner och jobbar för att klara utsläppsgränserna.
Under minst tre års tid släppte Roslagsvatten ut tonvis mer kväve i havet än man har tillstånd för. Men ledningen för det kommunägda bolaget visste inget.

Nu utreds händelsen av polis och en anställd på Roslagsvatten är tagen ur tjänst.

På ytan verkade det som Roslagsvatten följde sina tillstånd när det gällde miljöskadliga utsläpp. Men i själva verket var siffror i miljörapporterna man lämnade till myndigheterna felaktiga.

– En ny miljörapportör satte sig att räkna i början av februari och såg att vi inte skulle klara gränsvärdet i år – och att det förmodligen blivit fel även tidigare år. Jag blev förvånad och bestört, säger Mikael Medelberg, vd för Roslagsvatten.

Enligt Österåkers kommun har Roslagsvatten uppgett att halten kväve i utsläppen kan ha varit 30 procent högre än man haft tillstånd till. I sådana fall har enbart reningsverket i Margretelund under åren 2010–2012 släppt ut 40 ton för mycket övergödande kväve. Även utsläppen från reningsverken i Skärgårdsstad och i Knivsta kommun har haft för höga halter kväve.

I Knivsta har reningsverket dessutom regelbundet tagit emot tankbilar med smutsigt lakvatten från Sigtuna kommun. Verksamheten skedde mot betalning, men utan att Roslagsvattens ledning eller tillsynsmyndigheten känt till den. Tankbilarna, två per dag enligt en uppgift, kan ha bidragit till att vattnet inte blev tillräckligt renat.

Efter felen upptäckts har Roslagsvatten anmält det inträffade till kommunen och polisen som misstänkt brott mot miljöbalken. En anställd som ska ha lämnat felaktiga uppgifter i bolagets rapporter har tagits ur tjänst.

– Som vd har jag ansvaret för all verksamhet på Roslagsvatten, men vi är en stor organisation och vi har alla gemensamt ansvar för det resultat vi levererar, säger Mikael Medelberg.

På frågan om hur detta kunnat pågå så länge är han förtegen.

– Det får utredningen utvisa.

Laurel Wakeman, miljöinspektör i Knivsta kommun tycker att händelsen är allvarlig.

– Ja visst. Det är den ju. Jag tror att ledningen är chockad över att de haft så dålig koll, när de trodde att de hade bra koll.

Förra veckan gjorde även Österåkers kommun en åtalsanmälan mot Roslagsvatten.

– Vi ska hålla förhör för att bilda oss en uppfattning om vad som hänt, säger Filippo Bassini, chef för miljöbrottsgruppen i länet.

Någon fara för människors hälsa anses inte utsläppen vara. Däremot bidrar de till övergödning av skärgården.

– Reningsverken är bara några av många källor till utsläpp, men det finns nationella mål att få bort övergödning som leder till problem med algblomning, döda bottnar och förändringar i flora och fauna, säger Karin Palmqvist Larsson, miljöinspektör på Österåkers kommun.

Fakta

Roslagsvatten driver 20 reningsverk

Ägs i lika delar av kommunerna Österåker, Vaxholm, Vallentuna och Knivsta.

Driver totalt 20 reningsverk, varav 18 egna.

Har cirka 80 anställda.

De för höga utsläppen ska åtminstone ha skett åren 2010–2012 från reningsverken i Margretelund, Skärgårdsstad och Knivsta.

Enligt Roslagsvatten har man ännu inte kunnat se att de övriga reningsverken brutit mot sina utsläppstillstånd.

Källa: Roslagsvatten