ANNONS

400 elever är målet på gymnasiet

Johan Klintberg hade läst på mycket om Vallentuna gymnasium innan han började som rektor.  - Men det fanns en värme här på skolan jag inte kände till tidigare.
Johan Klintberg hade läst på mycket om Vallentuna gymnasium innan han började som rektor. - Men det fanns en värme här på skolan jag inte kände till tidigare.
Vallentuna gymnasium har länge tampats med att eleverna blir färre och färre.

Nya rektorn oroar sig inte för det.

– Det räcker om vi får 50 till. Att vi blir 400 kan också tänkas. Vi måste inte vara så stora, säger Johan Klintberg.
ANNONS

Han tillträdde som rektor på Vallentuna gymnasium i augusti. Nu har han hunnit bli varm i kläderna.

– Det är många som söker till våra bygg- och fordonsprogram och resultaten är goda. Detta samtidigt som yrkesprogrammen i landet har tappat 40 procent de senaste fem åren. Så där har vi stått oss i konkurrensen, säger han.

Lika ljust ser det inte ut på de praktriska programmen. I höstas var det för andra året i rad för få elever för att skolan skulle kunna dra igång en natur- och teknikklass.

– Det finns litet att hugga tag i, konstaterar Johan Klintberg.

Allt färre elever söker Vallentuna gymnasium. Dels för att de sena 1990-talskullarna som går i gymnasiet nu är små och dels för att konkurrensen från andra skolor är stenhård. När Vallentuna gymnasium var som störst gick här 700 elever. Nu är elevantalet nere i 300.

Enligt Johan Klintberg behöver man inte sträva efter att få så många elever igen. Bland annat eftersom man hyr ut delar av lokalerna till högstadieskolan Vallentuna friskola.

– Det räcker om vi får 50 till. Att vi blir 400 kan också tänkas. Vi måste inte vara så stora, det går bra att vara lite mindre och göra det jättebra, säger han.

Men åtgärder måste göras för att locka fler elever. Det handlar om marknadsföring av skolan.

– Här görs så mycket gott arbete. Våra elever uppskattar den här skolan där alla har nära kontakt med lärarna, säger Johan Klintberg.

ANNONS

Men det handlar också om att göra vissa satsningar. Skolan vill utveckla idrottsprofilen som redan finns genom att få med fler lokala föreningar. På handelsprogrammet kommer eleverna få utökad praktik och kommer att kunna spendera hälften av sin gymnasieutbildning som praktikant på något företag. Slutligen kommer skolans internationella profil att utvecklas och eleverna på fordonsprogrammet ska kunna göra praktik utomlands.

– Fordon är en väldigt globaliserad bransch, säger Johan Klintberg.

Johan Klintberg har tidigare varit en av tre rektorer på Bromma gymnasium och biträdande rektor på Farsta gymnasium. Han är utbildad svensk- och engelsklärare och bor i Täby.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.