400 hus planeras i skogen

Den segdragna tvisten mellan kommunen och JM om vad som ska byggas i Charlottendal ser ut att vara löst.

– Det har varit en långdragen och turbulent process för oss båda, säger Anders Gullander (FP), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande och ordförande i planutskottet.

Bakgrunden är att kommunen köpte den så kallade förskoletomten av JM för en krona för att bygga en förskola där. När kommunen i stället ville bygga bostäder på platsen stämde JM dem på 44 miljoner.

Målet pågår fortfarande men både kommunen och JM avser att lösa tvisten utan rättegång.

På förskoletomten ska JM nu i stället bygga 30 småhus. Företaget bygger dessutom ytterligare 40 småhus på sin egen tomt, kallad lucktomten strax intill. På lucktomten kommer dessutom kommunen att få bygga cirka 50 hyresrätter, varav 20 mindre ungdomslägenheter och en fristående förskolebyggnad med fyra avdelningar.

Men det bygge som det stormar mest kring är de 400 nya småhus som kommunen och JM nu börjar projektera för på naturområdet mittemot Värmdö marknad, ut mot Kvarnsjön.

– Det är alltid så att man måste ta en viss del av naturen när man bygger, det är en prioriteringsfråga och det här är ett attraktivt läge, säger Anders Gullander.

Man kan ju se det som att JM får bygga de här 470 småhusen för att ni ska slippa vitet på 44 miljoner?

– Nej, så är det inte. Vi är vinnare båda två. Vi får bygga hyresrätter, en förskola plus att vi får en byggherre som bygger efterfrågade småhus, säger Anders Gullander.

Utöver småhusen kan även eventuella lägenheter och en förskola byggas på tomten, enligt JM.

Men att kommunen har gett klartecken till bygget upprör Miljöpartiet.

– I det beslutade start-PM:et för Ingarökrysset finns en möjlighet till bostadsutveckling, som Miljöpartiet reserverade sig emot. 400 småhus är orimligt! Vi värnar hela det gröna området, säger Malin Åberg Aas, gruppledare för Miljöpartiet i Värmdö.

I start-PM:et står dessutom att ett naturreservat kring Kvarnsjön och Knuts Hav ska utredas.

Även Naturskyddsföreningen i Värmdö reagerar starkt på byggplanerna.

– Det är en extremt dålig idé att bygga här. Dessutom tror jag att många flyttar till Värmdö för naturens skull och då bygger man bort det som folk vill ha, säger Outi Kilkki, ordförande.

Förslaget ska gå hela den politiska vägen men Anders Gullander räknar med att det går igenom.

– Vi har bestämt att detaljplanearbetet ska påbörjas och säger vi det så blir det så, säger han.