ANNONS

400 kämpar för sina gympapass

Friskis & Svettis träning
Karl Nordlander, närmast i bild, har gått på basgympa sedan 1987. ”Det här är verkligen en mötesplats i Skarpnäck”, säger han.
400 motionärer protesterar mot Friskis och Svettis planer att lägga ner gympaverksamheten i Skarpnäck.

– Vi är väldigt upprörda, säger Karl Nordlander som gått på gympan sedan 1987.
ANNONS

Skarpnäckskyrkans sporthall är fylld av energi. Ett 50-tal personer tar i så att svetten lackar till den taktfasta musiken. Friskis och svettis-ledaren Katarina Johannesson visslar till – dags för nästa övning.

– Mera situps, kom igen! ropar hon.

Författaren och journalisten Karl Nordlander har gått på basgympa regelbundet de senaste 24 åren. Hela 2 500 gympatimmar har han avverkat under årens lopp.

– Det var min fru som släpade med mig hit, hon tyckte att jag behövde röra på mig. Sedan dess är jag fast. Gympa är den bästa och mest avstressande friskvård som finns, säger han.

Men trots att stämningen är hög i lokalen är många motionärer oroliga. För ett par månader sedan kom beskedet att Friskis och svettis efter 25 år vill lägga ner sin verksamhet vid Skarpnäcks allé till årsskiftet.

Ledningens motivering är att anläggningen i Farsta ska byggas ut. Då vill man koncentrera verksamheten dit.

– I Farsta har vi 5 000 medlemmar efter bara två och ett halvt år, medan antalet långsamt har minskat från 1 000 till 500 medlemmar i Skarpnäck. Vi vill nå så många stockholmare som möjligt och med egna anläggningar kan vi erbjuda en mera allsidig träning. I dag är det en större efterfrågan på styrketräning än på gympa, säger Peter Rogeman, som är chef för IF Friskis och svettis i Stockholm.

Men motionärerna i Skarpnäck går till motattack. 400 av dem 500 som tränar i Skarpnäckskyrkan har skrivit på en protestlista mot nedläggningen.

– Det här är en verksamhet som ligger bra till och som fungerar väldigt bra. Hit kommer folk från Bagarmossen, Kärrtorp, Björkhagen och Sköndal. Friskis och svettis har parollen att Stockholm ska bli världens friskaste stad. Räknas inte vi dit? säger Karl Nordlander.

ANNONS

Om verksamheten i Skarpnäck läggs ner finns bara Farsta som alternativ kvar i söderort.

– Tidigare fanns Friskis och svettis även i Hagsätra och Gubbängen, påpekar Karl Nordlander.

Motionärernas protester ledde till att Friskis och svettis verksamhetschef Peter Rogeman och styrelsens ordförande Lars G Mattsson kom till ett möte som medlemmarna ordnat i Skarpnäckskyrkan förra veckan.

– Vi hade inte upplevt att engagemanget var så stort tidigare. Det var därför vi åkte dit för att lyssna på medlemmarnas synpunkter. Vi kommer nu att ta upp det här till förnyad diskussion den 22 november, säger Lars G Mattsson.

Det är inte så att ni har bestämt er redan på förhand?

– Nej, vi ska titta över detta en gång till. Om vi redan hade bestämt oss vore det ju bättre att ta tjuren vi hornen och berätta det än att låtsas någonting annat, säger Lars G Mattsson.

Om gympan i Skarpnäck trots allt läggs ner och motionärerna måste åka till Farsta kommer det samtidigt att betyda högre kostnad för träningskortet.

Ett så kallat förortskort för att gympa en säsong i Skarpnäck och Råcksta kostar 750 kronor. Motsvarande kort för gympa och gruppträning på andra platser i Stockholm är dubbelt så dyrt, men då får man å andra sidan träna i tolv anläggningar i staden.

Fakta

Här finns Friskis och svettis

Egna anläggningar:

Annexet, S:t Eriksgatan

Gärdet

Kista

Ringen

City, Mäster Samuelsgatan

Hornstull

Kungsholmen

Skrapan

Farsta

Karolinska institutet

Lindhagen

Sveavägen

Hyrda lokaler:

Råcksta

Skarpnäck

Källa: Friskis och svettis

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Hammarby Björkhagen Skarpnäck direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.