ANNONS

400 nya bostäder invid Bällstaviken

Dessa hus längs Bällstaviken har ÅWL Arkitekter ritat åt NCC.
Dessa hus längs Bällstaviken har ÅWL Arkitekter ritat åt NCC.
Så här kan NCC:s hus se ut från marken på Karlsbodavägen.
Så här kan NCC:s hus se ut från marken på Karlsbodavägen.
Denna skiss visar JM:s planerade hus längs Bällstaviken.
Denna skiss visar JM:s planerade hus längs Bällstaviken.
Husen vid Karlsbodavägen får nära till Tvärbanan.
Husen vid Karlsbodavägen får nära till Tvärbanan.
Utbyggnaden av bostäder i Mariehäll fortsätter. Nu finns ett förslag på 400 nya bostäder och en strandpromenad längs Bällstaviken.
ANNONS

På den aktuella marken mellan Karlsbodavägen och Bällstaviken ligger idag kontorshus som rivs om förslaget blir verklighet. Här ska det bli åtta punkthus i olika höjder, enligt detaljplaneförslaget. På den norra delen kan byggbolaget Skanska få bygga tre hus som varierar i höjd från 8 till 16 våningar.

På den södra delen föreslås JM kan få bygga fem bostadshus i höjder från 8 till 17 våningar. Båda Skanska och JM planerar sammanlagt 400 bostadsrätter här.

På andra sidan Karlsbodavägen, i fastigheten Archimedes 1, pågår ett annat projekt med 1 000 bostads- och hyresrätter. Även på den sidan blir det ett högt hus.

– Gestaltningsmässigt markerar de tre höga husen det nya torget vid Archimedes 1 och entrén till strandparken. Ett av målen med förslaget är att ordna en större parkyta och ett gångstråk för allmänheten längs vattnet, säger Carla Hedberg, stadsplanerare på stadsbyggnadskontoret.

I ett av de föreslagna husen ingår en förskola med fyra avdelningar på bottenvåningen.

– Förutom bostäder vill vi skapa en blandad stad i detta område med förskolor, skolor och plats för kaféer, restauranger, butiker eller kontor på markplan, säger Carla Hedberg.

Inte långt därifrån ligger Bällsta radar som används för flygtrafiken och totalförsvaret. Av den anledningen får inga byggnader vara högre än 51,5 meter över stadens nollplan. De högsta husen i detta förslag blir 57,5 respektive 59 meter och överskrider därmed gränsen.

– Vi tror att det går att bygga så högt. Men Luftfartsverket, Swedavia och länsstyrelsen kommer att ge sina yttranden på förslaget.

På den norra delen av området är marken förorenad av främst bly, koppar och zink. Sådana markföroreningar räknar staden med att ta hand om under byggarbetet.

ANNONS

Att det råder stor brist på skolplatser i området känner stadsbyggnadskontoret till.

– Ja, det är en akut situation i området. Staden tittar var vi har egen mark där vi kan placera en ny skola. Vi utreder möjligheten att placera en skola i industriområdet, säger Carla Hedberg.

Fram till den 4 augusti kan allmänheten lämna synpunkter på planförslaget till stadsbyggnadskontoret.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.