410 miljoner ska till andra kommuner

Täby ska betala mer pengar till andra kommuner, enligt ett nytt förslag för det så kallade skatteutjämningssystemet. Ökningen är på cirka 33 miljoner kronor till drygt 410 miljoner per år. Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande, är allt annat än nöjd.

– De som har gjort utredningen borde pensioneras. De har gjort sitt. Hela den här utredningen borde ha hamnat i papperskorgen, säger han.

Förenklat innebär den kommunala utjämningen att rikare kommuner delar med sig till fattigare. Leif Gripestam anser att systemet är odemokratiskt, krångligt och borde gjorts om från grunden.

Det var strax innan jul som finansmarknadsminister Peter Norman (M) presenterade det nya förslaget. Ett mål är att kommuner med ökad tillväxt inte ska få sina nya intäkter uppätna av utjämningssystemet.

Och visserligen kommer Täby att betala mindre – men samtidigt förändras andra delar av systemet så att slutnotan ändå blir högre än tidigare.

Utredningen har letts av Bengt Germundsson (KD), kommunalråd i Markaryd. Han ger inte mycket för den tuffa kritiken från sin kollega i Täby.

– Hans uttalanden håller en nivå som jag inte vill bemöta. Vi har haft ett tydligt direktiv att se över systemet, inte att skrota det, säger Bengt Germundsson.

Är det ett rättvist system?

– Enligt lagstiftningen ska alla kommuner ha samma service till invånarna. Då måste det finnas ett system som utjämnar strukturella skillnader.

Regeringen skjuter till en statlig miljard för att ge lättnad åt de kommuner som betalar mest, enligt förslaget.

De som har gjort utredningen borde pensioneras.Leif Gripestam (M)