42-åring väntar åtal för Sätramord

Efter påsk väntas åtal för mordet i en lägenhet i Sätra i början av september. Tidigare misstänktes två personer, en av dem har nu strukits från utredningen.

Natten till den 1 september i fjol hittades en 49-årig man död i en lägenhet i Sätra. Med tanke på hans skador misstänkte polisen genast mord.

En 42-årig bekant till den döde häktades på sannolika skäl misstänkt för mord och har suttit häktad sedan dess.

En annan man har varit efterlyst, också misstänkt för att ha med mordet att göra. Han har nu strukits från utredningen.

– Han var anhållen i sin frånvaro på den svagaste grunden av misstanke. Efter utredning gick det inte längre att påstå att han är misstänkt, säger åklagaren Johnny Järlefelt.

Enligt åklagaren är utredningen nu i sitt absoluta slutskede. Han räknar med att åtala den häktade 42-åringen någon gång efter påsk.

Bevisen mot 42-åringen uppges vara starka.

– Vi har både vittnesmål, teknisk bevisning och vissa former av medgivanden från den häktade. Han har medgivit att han varit på brottsplatsen, säger Johnny Järlefelt.

42-åringen är enligt uppgift straffad sedan tidigare, men inte för något grovt brott.

Enligt åklagaren hade han en ”kompisrelation” med den 49-åring som han nu alltså misstänks ha mördat.

Mer personal i demensvården

Skärholmen Tre demensboenden i Skärholmens stadsdel får sammanlagt 1 900 000 kronor för att anställa mer personal under 2013. Det handlar om Edsätra, Ekehöjden och Sätra vård- och omsorgsboende. Pengarna ingår i en fyraårig satsning på ökad bemanning inom demensvården i Stockholms stad.

Fjolårets bidrag ledde till en ökning med 144 heltidsanställda i hela Stockholm, uppger äldreförvaltningen. Det uppges ha förbättrat måltidssituationer, aktiviteter och utevistelser för de dementa.

Vi har vittnesmål, teknisk bevisning och vissa former av medgivanden från den häktade.

Norrskenet syntes från Vårbergstoppen

Vårberg En läsare lyckades fånga det här vackra norrskenet uppifrån Vårbergstoppen. Bilden togs på kvällen förra söndagen.

Norrsken uppstår när laddade partiklar kraschar mot jordens atmosfär. Det sker huvudsakligen i cirklar runt jordens två poler (skenet finns även vid sydpolen och kallas då sydsken).

Under perioder med hög solaktivitet kan skenet synas även längre söderut, ofta just tidigt på våren.