Antalet så kallade öppna drogscener i Stockholms län har minskat med 11 stycken, enligt en rapport från Samverkan Stockholmsregionen.
I dag finns 42 öppna drogscener i 7 av länets 26 kommuner. Resultatet visar också att drogscenerna totalt sett har blivit mindre till ytan samt att inga nya drogscener har tillkommit på andra platser.
– För tre år sedan fanns 64 öppna drogscener i Stockholms län. Att vi för tredje året i rad lyckas pressa tillbaka den öppna droghandeln visar att vårt fokus på regional och lokal samverkan ger resultat, säger Tobias Bergkvist i ett pressmeddelande.
Unga rekryteras
Öppna drogscener är inte bara platser för bruk, försäljning och hantering av narkotika utan har även ett samband med våldsbrott samt rekrytering av barn och unga till kriminalitet. Detta eftersom många av de utpekade områdena är samlingsplatser för ungdomar och utsatta grupper i samhället.
Den grova brottslighetenm skjutningar och sprängningar, är fortsatt allvarlig i Stockholms län men det finns ljusglimtar, enligt rapporten. Förutom att de öppna drogscenerna minskar i antal och yta så har även otryggheten gått ner det senaste året.
Men det är viktigt att komma ihåg att lösningen på problemen med droger i samhället inte är att få bort de öppna drogscenerna, enligt Tobias Bergkvist.
– Drogerna hittar nya vägar vilket vi gemensamt måste fortsätta att prioritera att motverka då vi ser en tydlig koppling mellan brottsvinsterna i droghandel och det grova våldet, säger han.
Ojanne: Krävs ett samhälle som håller ihop
Lokal samverkan är av stor betydelse för att lyckas i arbetet att få bort de öppna drogscenerna, enligt rapporten.
Exempel på sådana insatser är hög närvaro av trygga vuxna och att skapa positiva aktiviteter i samverkan mellan olika aktörer på platsen.
– Trygghetsarbetet är tätt sammankopplat med det sociala arbetet. För att tryggheten ska öka måste vi bygga ett samhälle som håller ihop. Där fler får hjälp att lämna missbruk och färre dras in i narkotikaförsäljningen, säger trygghetsborgarrådet Alexander Ojanne (S).