43-åring tände på Scheins villa

Mannen hällde bensin, diesel och tändvätska i hela villan som han nyligen köpt, sedan tände han på.

Målet var att bränna ner huset, motivet ekonomiskt, enligt tingsrätten. Förra veckan kom domen i det uppmärksammade fallet.

Fyra års fängelse. Det blev straffet i Attunda tingsrätt för den 43-årige man som åtalats för att ha tänt eld på kulturpersonligheten Harry Scheins villa i Danderyd. Branden inträffade natten till den 24 februari.

43-åringen, som i polisutredningen beskrivs som välutbildad och framgångrik, har hela tiden nekat till brott. Men enligt åklagaren och Attunda tingsrätt visar en rad omständigheter att det var han som tuttade eld på huset på Kevinge Strand.

Mannen tog sig sannolikt in med en kopia av husnyckeln han låtit göra, dränkte sedan in möbler och inredning med litervis med bensin, diesel och tändvätska och tände på. Dörrar och fönster lämnades öppna så att elden fick rejält med syre. Men en ordningsvakt i närheten upptäckte branden och larmade snabbt brandkåren. Hade den dröjt fem minuter till hade huset inte gått att rädda, vilket sannolikt var mannens mål, skriver tingsrätten.

Bakgrunden var att 43-åringen i slutet av förra året skrivit på ett köpekontrakt värt 19 miljoner för villan som tillhör arvtagerskan efter Harry Schein. Kort därefter fick han veta att huset hade omfattande fuktskador. Ett par dagar innan branden fick han dessutom ett förhandbesked från kommunen om att han inte skulle få bygga om och förändra marken runt huset som han tänkt sig.

På kvällen, ett dygn innan branden fångades 43-åringen på bild av en av butiken Biltemas övervakningskameror.

Filmsekvensen visar hur han bland annat köper tio flaskor tändvätska, av samma typ som användes vid branden, en svart pulka och två stora dunkar.

Senare på kvällen inhandlade han dessutom drygt 70 liter diesel. En likadan svart pulka som tros ha använts för att frakta brandfarlig vätska påträffades senare hundra meter från brandplatsen.

Analys av GPS:en i mannens bil visar att han varit på brottsplatsen flera gånger innan och vid tiden för branden. 43-åringens förklaring att han sovit och att bilen kan ha varit utlånad under brandnatten uppfattade tingsrätten som ”extremt osannolik”.

Vittnen har berättat att brandförloppet var våldsamt och att fem meter höga lågor slog upp innan brandkåren fick kontroll över elden. Brandutredningen visar att branden troligen startade i villans kök och det fanns risk att även grannens hus skulle fatta eld.

I huset hittades senare nio tomma flaskor som innehållit tändvätska, korkar från dunkar och sprutmunstycken som sannolikt skruvats av när gärningsmannen upptäckt att det annars tog för lång tid att spruta ut de stora mängderna brännbar vätska i huset.

Av domen framgår att 43-åringen ändrat sin berättelse flera gånger allteftersom han fått veta att polisen kunnat överbevisa honom.

– Fyra års fängelse är ett väldigt långt straff så han tog det hårt. Han har bestämt sig för att överklaga, säger hans advokat Ulf Klementsson till Mitt i.

Det är oklart om även åklagaren, som velat få 43-åringen fälld för grov mordbrand, kommer att överklaga domen.

Utöver mordbrand fälldes mannen även för häleri och bedrägeri – för att förra året ha sålt en lyxutrustad bil med kraftigt manipulerad mätarställning och förfalskad servicebok.

Bara någon dag innan köparen skulle få affären hävd brann bilen mystiskt. Köparen säger i förhör att 43-åringen ”verkar sakna empati, man får en känsla av att han är mytoman, verkar inte förstå när han har gått över gränsen”.