43 miljoner till Haninge från välfärdmiljarderna

Haninge får preliminärt 43 miljoner av de så kallade välfärdsmiljarderna, som fördelas efter hur många asylsökande och nyanlända kommunerna tagit emot.

Detta står klart sedan regeringen under onsdagen presenterat vårbudgeten.

- Pengarna behövs för att förstärka välfärden för Haningeborna. Vi behöver fler medarbetare i skolan och äldreomsorgen, inte mer skattesänkningar, säger kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg (S).

Under onsdagen presenterade regeringen vårbudgeten och samtidigt preliminära siffror för hur de så kallade välfärdsmiljarderna ska fördelas till landets kommuner och landsting.

Haninge kommun beräknas få strax över 43 miljoner kronor.

Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Haninge, är nöjd med regeringens budgetbesked för Haninges del.

– Detta ger oss långsiktiga förutsättningar att utveckla Haningebornas välfärd med mer medarbetare och högre kvalitet, säger hon.

Pengarna fördelas till 70 procent enligt en fördelningsnyckel som tar hänsyn till antalet asylsökande och nyanlända en kommun tagit emot från 2012 fram tills nu, och 30 procent utifrån invånarantal.

Det är fritt fram för kommunen att nu välja hur man vill använda pengarna.

– Det är välkommet att regeringen satsar på generella statsbidrag som vi får besluta om lokalt i kommunerna. Vi kan nu ytterligare höja ambitionerna för välfärden i Haninge utifrån lokala behov, säger Meeri Wasberg (S).

Kommer alla pengar att gå till välfärd och flyktinghantering, eller kan det användas till skattesänkningar i förlängningen i Haninge?

– Pengarna behövs för att förstärka välfärden för Haningeborna. Vi behöver fler medarbetare i skolan och äldreomsorgen, inte mer skattesänkningar.

Exakt hur de 43 miljonerna ska användas blir klart när kommunens kommande budget läggs.