ANNONS

435 lappades på Molkomsbacken

Skåpbilen på Molkomsbacken i Farsta är felparkerad och parkeringsvakten Anna Gustafsson skriver ut en bot på 550 kronor.
Skåpbilen på Molkomsbacken i Farsta är felparkerad och parkeringsvakten Anna Gustafsson skriver ut en bot på 550 kronor.
Felparkerade bilar har blivit allt vanligare.

Under förra året fick trafikkontoret in cirka 67 000 noteringar om felparkerade bilar i söderort, en ökning med över 3 000.
ANNONS

– Det har ökat hela tiden. Folk kör mer och mer bil och allt fler hushåll skaffar sig två fordon medan man förr klarade sig med ett, sammanfattar Inger Edlund som detta år är inne på sitt 32 år som parkeringsvakt.

Tillsammans med kollegan Anna Gustafsson går hon nerför Molkombacken i centrala Farsta där det råder parkeringsförbud längs den ena sidan. En man som nyss har klivit ur bilen frågar om den får stå kvar där den står och får ett nekande svar.

– Men längre ner och efter backen går det bra. Där finns det lediga platser också ser jag, säger Inger Edlund med en nick.

De passerar en felparkerad bil vars förare, en låssmed, dock visar sig springa fram och tillbaka mellan sin bil och en lägenhet i huset strax intill.

En anmärkning för felparkering får man endast om bilen står obemannad i minst sex minuter. Som i fallet med den vita Mercedes som stå parkerad ytterligare några meter ner på gatan, bilens ägare kommer att få betala 550 kronor för detta.

I t-korsningen med Forshagagatan, även den välbesökt av felparkerare, står en vit Renault med igenfrostade rutor som vittnar om att den har stått där ett bra tag, trots att det är förbjudet. Anna Gustavsson skrapar lite lätt för att se om bilen har något specialtillstånd.

– Det spelar visserligen ingen roll, här råder det ju totalt stoppförbud. Men om de har till exempel ett handikapptillstånd så brukar jag anteckna på lappen att jag har uppmärksammat det men att det inte gäller här, säger hon och skriver ut en böteslapp på 900 kronor som hon klämmer fast på rutan med vindrutetorkaren.

Under åren har de två arbetskamraterna hört ursäkter av de mest skiftande slag. Populära är berättelserna om man skulle vara nyss hemkommen från akuten eller BB.

– Och en gång, här i Farsta faktiskt, minns jag att en man kom nedspringande från sin lägenhet i enbart morgonrock och hojtade att han just höll på att lasta ur bilen, säger Anna Gustafsson.

ANNONS

2011 fick Stockholm stad in 276 miljoner kronor på felparkerade bilar. Det är en ökning med tolv miljoner kronor jämfört med 2009 utan att några avgifter höjts mellan de två åren. Totalt 66 819 böteslappar skrevs ut i söderort, ungefär 3 300 fler än 2010.

I Farsta är det på Molkomsbacken som flest bilar lappas. Under 2011 blev det 435 anmärkningar men även på Forshagagatan och Lysviksgatan får många bilar böter.

– Det är ju synd om de boende här på Molkomsbacken, två nya höghus har tillkommit de senaste åren men inga fler parkeringsplatser. Samtidigt behövs vi verkligen just här för bussen måste också kunna ta sig fram på ett säkert sätt, säger Inger Edlund.

Det finns 220 parkeringsvakter i Stockholm. Ett krav från kommunen är att det ska finnas minst 200 vakter i tjänst.

Två bolag sköter parkeringsbevakningen på entreprenad i kommunen: Svensk Bevakningstjänst och Securitas. Tillsammans rapporterade de två bolagen 508 000 felparkerade bilar i Stockholm förra året.

Fakta

Avgifter kan höjas

Parkering vid stoppförbud/övergångsställen: 900 kronor.

Parkering där det är parkeringsförbud: 550 kronor.

Avgiftsbelagd parkeringsplats utan att betala: 475 kronor.

Parkeringsböterna har inte höjts trots tidigare uppgifter om att en höjning skulle göras den 1 januari 2012. Kommunfullmäktige kan dock komma att besluta om en höjning redan på nästa möte som hålls den 30 januari.Källa: trafikkontoret