45-åring får fängelse för dödsmisshandeln

Inbrottet i Töjnan spårade ur och slutade med att en 73-årig man misshandlades till döds.

Nu har en 45-årig man dömts till över sex års fängelse för grovt rån och grovt vållande till annans död.

I början av december förra året hittades en 73-årig man död i sitt sovrum i Töjnan i Sollentuna. Han var bunden med silvertejp och brutalt misshandlad. Guldsmycken och kontanter hade stulits.

I tisdags föll domen i den uppmärksammade rättegången om inbrottet som spårade ur.

En 45-årig man har nu dömts till fängelse i sex år och sex månader för grovt rån och grovt vållande till annans död. 45-åringen var åtalad för mord, men tingsrätten anser att det inte är styrkt att han har haft uppsåt att döda. Bland annat talar användandet av silvertejp för att 45-åringen haft för avsikt att ”tillfälligt oskadliggöra” 73-åringen, skriver rätten.

– Domen är väldigt välmotiverad, men jag kan tycka att straffet för 45-åringen ligger lite lågt, säger åklagaren Annika Lille till Lokaltidningen Mitt i.

Den 49-åriga kvinnan som stod åtalad för anstiftan till inbrottet friades helt. Tingsrätten skriver att informationen om fastigheten och värdesakerna visserligen kommer från henne, men att det inte går att bevisa att hon förmått en 37-årig man att organisera inbrottet så som åklagaren påstått.

– Tingsrätten tycker att det steget saknas i bevisningen, men jag håller inte med. Jag har inte bestämt mig för om jag ska överklaga domen eller inte, säger Annika Lille.

37-åringen dömdes till fängelse i tre månader för medhjälp till grov stöld.

– Straffvärdet motsvarade nio månader, men han har fått en viss rabatt på grund av ett annat fängelsestraff som han avtjänar just nu, säger Annika Lille.

En fjärde person dömdes till fängelse i fyra månader bland annat för häleri av stöldgodset.

En kort period misstänkte polisen att en släkting till den 73-årige mannen låg bakom mordet. Det var släktingen som upptäckte 73-åringen i sovrummet och larmade SOS, men ett DNA-spår från en gummibit som hittades i sovrummet ledde polisen till på 45-åringen.

Både 37-åringen och 45-åringen nekar till brott.

– Min klient nekar till att ha varit på platsen, ur den aspekten är han inte nöjd med tingsrättens dom. Å andra sidan yrkade åklagaren på livstids fängelse för mord. Ur den aspekten känns domen bra. Jag vet ännu inte om jag kommer att överklaga den, säger 45-åringens advokat Gösta Bergman.