Min lokala hjälte

45 förlorar jobbet på toalettfabriken

Björn Fredblad, ordförande i IF Metall, är glad att ledningen satsar på en ny modern anläggning. ”Samtidigt är det såklart sorgligt att man drar ner på personal”, säger han.
Björn Fredblad, ordförande i IF Metall, är glad att ledningen satsar på en ny modern anläggning. ”Samtidigt är det såklart sorgligt att man drar ner på personal”, säger han.
45 av 178 anställda varslas om uppsägning på porslinsfabriken.

Samtidigt satsar företaget 20 miljoner euro på en ny produktionsanläggning i Gustavsberg.

Förra veckan fick personalen på Villeroy & Boch i Gustavsberg beskedet att 45 personer varslas. De anställda har väntat länge på beskedet och därför togs det emot med viss lättnad.

– Vi har väntat i drygt ett och ett halvt år på att få höra någonting och det här blev bättre än vad vi hade väntat oss. Det är en lättnad att veta att vi har en produktion kvar, samtidigt är det såklart sorgligt att man drar ner på personal som en konsekvens av beslutet, säger IF Metalls ordförande Björn Fredblad.

Han får medhåll av Gunnar Lundmark, ordförande i Unionen.

– Det är positivt att de satsar pengar på Gustavsberg och på att bygga upp en verksamhet. Men det är väldigt tråkigt att några måste lämna oss, säger han.

Det var under ett internt möte som de anställda fick beskedet att Villeroy & Bochs tyska koncernledning beslutat att nära 20 miljoner euro (cirka 170 miljoner kronor) ska investeras i en ny modern och effektiv produktionsanläggning. På den gamla porslinstippen vid Ekobacken i Gustavsberg investeras dessutom i ett kompetenscentrum för global innovation.

Satsningen är en av de största som företaget gjort de senaste tio åren och genomförs under förutsättning att försäljningen av nuvarande fabriksområde slutförs.

– Villeroy & Bochs investering i Gustavsberg kommer att stärka vår fortsatta högkvalitativa nordiska produktion för att möta marknadens krav, säger Peter Larsson, vd på Villeroy & Boch Gustavsberg, i ett pressmeddelande.

Varslen är en direkt följd av satsningen. Av de 45 varslade är 35 kollektivanställda och tio tjänstemän.

– Vi kommer att göra allt som går för att det ska bli så lindrigt som möjligt, säger Gunnar Lundmark.

– Vi har företagshälsovård dit man kan vända sig om man vill. Om ett par veckor kommer ett omställningsföretag att komma ut och presentera vad de kan göra för de som får gå. Och vi fackliga representanter finns självklart tillgängliga hela tiden, säger Björn Fredblad.

Vilken typ av frågor får du?

– Många undrar hur den nya fabriken och organisationen kommer att se ut. Eftersom många har arbetat här väldigt länge kan de sin arbetsplats utan och innan och då är det klart man undrar hur den framtida organisationen blir och hur det påverkar ens arbete.

Den nya produktionsanläggningen ska vara i gång 2014 och kommer att bestå av keramisk produktion, montering, administration, kvalitetskontroll och logistik.

– I dag tillverkar vi 90 000 toaletter i fabriken och det fortsätter vi med. Men produktionen av toalettcisterner flyttas till övriga fabriker i koncernen, säger Björn Fredblad.

Under förra tisdagen hölls de förs- ta förhandlingarna med företrädare för fackföreningarna IF Metall och Unionen.

– Vi kommer att diskutera ekonomiska villkor för de som måste lämna oss och gå igenom vilka behov företaget har. Om det verkligen är så många som man har varslat som behöver gå, säger Gunnar Lundmark.

Fakta

Tillverkar 90 000 toaletter per år

Den första toaletten som tillverkats i fabriken presenterades 1940. Villeroy & Boch har ägt fabriken sedan 2000.

90 000 toaletter per år produceras i Gustavsberg.

Tillverkningen av cisterner flyttas från fabriken i och med omorganisationen.

Fabriken har i dag 178 anställda.

Källa: Gustavsberg.com