ANNONS

45 krockar med vilt har skett i Sollentuna

Milda vintrar och ett minskat mörkertal kan ligga bakom ökningen av viltolyckor, tror polisen Lars Jonsson, länsansvarig för viltolyckor.
Milda vintrar och ett minskat mörkertal kan ligga bakom ökningen av viltolyckor, tror polisen Lars Jonsson, länsansvarig för viltolyckor.
Redan nu är viltolyckorna i Sollentuna nästan uppe i samma antal som under hela förra året.

När mörkret lägger sig och älgjakten kommit i gång gäller det att vara extra uppmärksam på vägarna.
ANNONS

Hittills i år har det varit 45 viltolyckor i Sollentuna – alla med rådjur. Under 2014 var det 47 stycken viltolyckor i kommunen under hela året. Det visar statistik från nationella viltolycksrådet.

– Dels så har vi haft ett antal gynnsamma, milda vintrar med lite snö. Sedan är det möjligt att mörkertalet börjar gå ner lite, eftersom det är lag på att rapportera till oss när du kört på ett djur på vägarna, säger polisen Lars Jonsson, länsansvarig för viltolyckor.

12 oktober gick startskottet för älgjakten i Stockholms län, vilket enligt Lars Jonsson kan bidra till att olyckorna med framförallt älg kan komma att bli fler framöver.

– Dessutom blir det mörkare ute, och svårare för föraren att se djuren. Det är också mycket jägare, bärplockare och svampplockare i skogarna, vilket gör att det blir mer rotation på djuren.

För att undvika att köra på ett djur på vägarna är det viktigt att vara uppmärksam, köra sakta och undvika tunnelseende. Skulle olyckan ändå vara framme är det viktigt att ringa 112, och att märka ut platsen där olyckan har skett.

– Har du inte en viltolycksremsa kan du använda vad du har till hands, till exempel en plastpåse eller en näsduk. Huvudsaken är att du märker ut platsen. Sedan är det viktigt att ha mobiltelefonen på, om det är något vi behöver fråga.

För den som vill vara extra försiktig finns nationella viltolycksrådets app ”viltolycka” att ladda ner, där man kan knappa in vilken sträcka man ska köra och sedan se hur många viltolyckor som inträffat där tidigare.

Fakta

Om olyckan skulle vara framme

Ring 112 och rapportera olyckan direkt. Det är du skyldig att göra, enligt lag.

Märk ut platsen där olyckan har skett så det blir lätt att hitta. Har du inte viltolycksremsa kan du använda en platspåse eller något annat du har till hands.

Ha din mobiltelefon påslagen.