Min lokala hjälte

Rekordlöner till Botkyrkas lärare

Emanuel Ksiazkiewicz (s) och Ebba Östlin (s) vill öka lärarnas löner med 1200 kronor.
Emanuel Ksiazkiewicz (s) och Ebba Östlin (s) vill öka lärarnas löner med 1200 kronor.
Lärare i Botkyrka får 1200 kronor mer i månaden nästa år. Kommunen gör en storsatsning på kommunala lärarlöner.

Inför budgeten 2017 lägger nu Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet förslag om 46 miljoner kronor till Botkyrkas skolor. En del av pengarna kommer att gå till höjda löner för alla legitimerade tillsvidareanställda lärare.

En satsning som är utöver det nationella lärarlönelyftet från regeringen som ger Botkyrka kommun 23 miljoner kronor och utöver det årliga lönepåslaget.

– Politik handlar om att vilja och prioritera och så här prioriterar vi. Våra ungefär 1300 lärare kommer från och med 1 januari 2017 få lönen höjd med 1200 kronor, säger utbildningsnämndens ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S) vid onsdagens presskonferens på Fittjaskolan.

Utöver den höjda lönen så kommer resten av pengarna fördelas till skolor som har större behov, de pengarna kan dels handla om att anställa fler lärare eller assistenter alternativt höja vissa specifika lärares löner. Vilka skolor som kommer få ta del av de 13 miljonerna är däremot inte klart.

– Det är under utredning och kommer slås fast på fullmäktige den 24 november, säger Emanuel Ksiazkiewicz.

På plats är även Ebba Öslin (s), kommunstyrelsens ordförande.

Lärarlönelyftet har kritiserat efter att enbart vissa lärare skulle få höjda löner, ni resonerar annorlunda?

– Ja, vi har enormt engagerade lärare och alla är värda en höjning. Emanuel har varit ute på skolor och fått till sig att det ifrågasatts om regeringens individuella löneökningar. Med den här generella ökningen vill vi skicka en signal om att alla är värda en löneökning, säger hon.

Pengarna kommer från regeringens så kallade välfärdsmiljarder, där Botkyrka har tilldelats 69,2 miljoner kronor.

Innebär detta att andra områden i välfärden prioriteras bort?

– Lärarna i Botkyrka är engagerade och gör ett jättejobb. Detta är en satsning och prioritering. Och nu prioriterar vi lärarna, säger Ebba Östlin.

Kommunledningen släpper hela sitt förslag till budget den 21 oktober.

Läs mer:

Miljoner till lärarlöner