ANNONS

48 miljoner ska ge bättre liv på landet

48 miljoner ska utveckla landsbygden i Mälardalen. Upplands-Bro är en av kommunerna som får ta del av kakan.

– Det handlar om att skapa ett bra liv på landet, säger Karl-Erik Lindholm, kommundirektör.
ANNONS

Potten, på sammanlagt 48 miljoner kronor, kommer att portioneras ut i åtta kommuner: Lindesberg, Arboga, Köping, Hallstahammar, Västerås, Enköping, Håbo och Upplands-Bro.

Upplands-Bro har själva gått in med 500 000 kronor i projektet.

– Det är jättespännande, säger Karl-Erik Lindholm, kommundirektör.

Just nu pågår arbetet med att ta fram en arbetsgrupp med representanter från föreningslivet, näringslivet och politiken. Gruppen ska under året ta emot förslag på utvecklingsområden för landsbygden.

– Det kan handla om allt från en utbyggnad av bredbandet till bygget av en ny idrottsplats eller badbrygga, säger Karl-Erik Lindholm.

Men det rör sig inte om några bidrag till jordbruket, säger han.

– Varken det eller exploatering av bostadsområden kommer att finansieras med de här pengarna. Projektet handlar om att skapa ett bra liv på landet, både för de som besöker landsbygden och de som bor där.

Målet är en ansvarsfull exploatering, med fokus på en ”grön livsstil”.

– Miljöprojekt som vindkraft skulle kunna vara ett område att utveckla. Solenergi är också något vi gärna tittar närmare på.

ANNONS

Allt går enligt den så kallade Leadermetoden, och finansieras till största delen av EU-pengar. Exakt hur stor del av kakan som hamnar i Upplands-Bro är ännu oklart.

Fakta

Projektet pågår i fem år

Leadermetoden är en metod för att utveckla landsbygden med lokala styrelser.

Leader Mälardalens budget blir cirka 48 miljoner kronor varav 40,6 miljoner från Jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, 3,6 miljoner från Socialfonden och 4 miljoner från Regionala utvecklingsfonden.

Pengarna ska fördelas till projekt i området fram till och med år 2020.

Källa: Jordbruksverket