49-åring sköts till döds i sin egen säng

15 års fängelse blev straffet för den man som i augusti sköt ihjäl en 49-årig bekant i en lägenhet i Sätra. Enligt domen påminde mordet om en ren avrättning. Mannen sköts med minst sju skott när han låg i sin säng.

Motivet till det kallblodiga mordet i Sätra är fortfarande okänt. Den dömde 43-åringen och hans 49-åriga offer var vänner och umgicks regelbundet. Enligt 43-åringen brukade de träffas och ta droger tillsammans.

Den 30 augusti, då mordet ägde rum, har 43-åringen sagt att han besökte sin vän i lägenheten på Bogsätravägen – och att de blev osams. När han återvände på kvällen gick han raka vägen in i mannens sovrum. Två andra män befann sig i köket och lagade mat.

I förhör har de berättat att de hörde ljud inifrån rummet, som om någon slog någon med en käpp eller ett bälte. När 43-åringen kom ut igen höll han enligt männen i en pistol med ljuddämpare och sa åt dem att packa och lämna lägenheten. De blev livrädda och vågade inte ens gå in i rummet för att se efter om 49-åringen levde.

Över ett dygn senare fick polisen ett anonymt tips om att det låg en död kropp i lägenheten.

hade 43-åringen hunnit återvända till mordplatsen flera gånger för att städa. Men i köket lämnade han en cigarettfimp som polisen hittade hans dna på. Det var en tipsare som ledde polisen på rätt spår och samma dag som kroppen hittats greps 43-åringen i sin bostad.

Under rättegången nekade han, och sa att det fanns en tredje man i sovrummet som skjutit. Han skulle sedan ha tvingat 43-åringen att ta hand om vapnet.

Men Södertörns tingsrätt tyckte att förklaringen var för osannolik. I tisdags dömdes 43-åringen för mord. Straffet blev 15 års fängelse och utvisning ur landet. Tingsrätten förklarar det stränga straffet med att 49-åringen var i en skyddslös situation när han blev skjuten – i sin säng och dessutom påverkad av narkotika. I domen beskrivs mordet som ”en ren avrättning”.

43-åringens advokat Frida Wallin är kritisk.

– Vi anser att det är en felaktig dom. Min klient har förnekat brott. Den spontana känslan är att vi kommer att överklaga, säger hon.

43-åringen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning. Enligt den led han inte av någon allvarlig psykisk störning när mordet begicks.

Fakta

Utvisas efter avtjänat straff

Straffet för mord är 10–18 års fängelse eller livstid.

Enligt en ny vägledande dom i HD ska normalstraffet vara 14 års fängelse.

Om brottet anses särskilt hänsynslöst, är noga planerat, om offret varit skyddslöst eller närstående, kan straffet bli längre.

Straffvärdet för mordet i Sätra var enligt tingsrätten 17 års fängelse. Men eftersom gärningsmannen även utvisas begränsas fängelsetiden till 15 år.

Källa: Södertörns tingsrätt och Hd