50 år sedan Ikea-bråket

Ikea i Kungens kurva firar 50 år i år.

Det gör också den spektakulära historien om hur Kamprad kunde börja bygga och storbråket mellan Huddinge och Stockholm som följde.

– Det har varit ett öppet sår, säger författaren Per Wirtén.

I år startar två projekt som ska knyta ihop Skärholmen och Kungens kurva – en gångbro och en trafikplats. För 50 år sedan var det klart frostigare mellan Stockholm och Huddinge.

”MUT-affär i Huddinge sväller”, ”Huddinge sålde Stockholms tomtmark”, ”Stadshuset vill ha tillbaka sin mark”, löd rubrikerna då.

I juni 1965 invigdes landets första Ikea-varuhus i Kungens kurva, med pompa och ståt och enorma köer av förväntansfulla kunder. Några månader senare, i oktober, exploderade ett storbråk mellan Huddinge och Stockholm i tidningarna.

Allt berodde på en markaffär.

1961 hade Huddinge kommun i största hemlighet köpt mark av Stockholms stad i den så kallade Vårbyaffären. Enligt Stockholms finansborgarråd Hjalmar Mehr (S) hade Huddinge lovat bevara marken som friluftsområde åt det framväxande Skärholmen. Men det struntade Huddinges starke man Nils Eliasson (S) i.

– Stockholm upplevde att Huddinge lurade dem. På den tiden var det krig mellan kranskommunerna och Stockholm när det gällde markuppköp. Eliasson var den främste företrädaren för kranskommunerna, berättar Per Wirtén, Huddingebo och författare som skrivit boken ”Där jag kommer ifrån”, om Stockholms förorter.

Huddinge köpte marken för 50 öre kvadratmetern, gjorde om den till tomtmark och sålde till Ikea, bensinbolaget Esso och butiksföretaget Metro för 20 kronor. I stället för ett friluftsområde lades grunden till Kungens kurva – en direkt konkurrent till nya Skärholmens centrum.

– Huddinge har brutit överenskommelsen, konstaterade Hjalmar Mehr i DN och krävde kompensation av Huddinge.

Ännu mer pikant blev historien när det kom fram att Huddinge i själva verket inte ens ägde marken när man sålde den till Ikea 1963. Hela markaffären var så hemlig att inte ens fastighetsborgarrådet P.O. Hanson visste något förrän i mars 1965 – när Ikea-varuhuset i stort sett var färdigbyggt.

Så småningom lugnade bråket ner sig. Stockholm och Huddinge kom överens om att samarbeta kring utbyggnaden av Vårby gård och Masmo som då bara var skogsområden. Men bråket satte ändå sina spår i samarbetet mellan kommunerna, säger Per Wirtén.

Enligt honom är ett exempel att Skärholmen och Kungens kurva aldrig har byggts ihop. Ett annat är att gränsen mellan kommunerna länge har varit som ett ingenmansland utan bebyggelse och vägar.

– Det har varit ett öppet sår. Alla förnekar det förstås men jag tror det levde kvar längre än man tror. Det är inte förrän nu man har börjat bygga ihop kommunerna.

Stockholm upplevde att Huddinge lurade dem.per wirtén