ANNONS

50 avgångar från Arlanda inställda

Avgångstavla på Arlanda flygplats Bild från Arlanda flygplats.
Cirka 50 avgångar från Arlanda har ställts in på grund av SAS-piloternas strejk.
Under fredagskvällen är omkring 50 avgångar med SAS inställda på Arlanda flygplats på grund av pilotstrejken som utbröt vid 18-tiden. Det är oklart när strejken kan ta slut.
ANNONS

– Vi kan bara beklaga att våra kunder drabbas av piloternas strejk. Det kommer att drabba tusentals resenärer nu när det är en intensiv reshelg och fotbolls-EM startar, säger Fredrik Henriksson, presschef på SAS till Mitt i.

Bakgrunden till strejken är att en förhandling om avtal och löner mellan Svensk Pilotförening och Transportföretagen brutit samman.

Runt 300 piloter togs ut i strejk på fredagskvällen och enligt SAS är hittills 50 avgångar inställda. Det rör sig om både inrikes- och utrikesflygningar och SAS räknar med att minst 4 000 resenärer berörs.

Bolaget hänvisar sina resenärer till bolagets hemsida och sociala mediekanaler. Berörda kunder kan få sina biljetter återbetalda eller möjlighet att boka om.

– När så många piloter strejkar är möjligheten att boka andra SAS-flygningar begränsad, säger Fredrik Henriksson.

Bromma flygplats berörs inte direkt av strejken eftersom SAS inte trafikerar den flygplatsen. Bromma trafikeras av BRA och vissa av deras piloter omfattas av en övertidsblockad som Svenska Pilotföreningen har lagt.

Även där gick en frist i förhandlingarna mellan Svenska Flygbranschen och en av bolagets två lokala pilotföreningar ut på fredagskvällen. Svensk Pilotförening har lagt en övertidsblockad för piloter som arbetar på BRA:s turbopropflotta.

– Om piloter som flyger våra propellerflygplan blir sjuka är vi blockerade att göra schemaändringar och kan inte kalla in ersättare för att arbeta på en ledig dag. Annars påverkas inte våra flygningar från Bromma nämnvärt. Vi hoppas att det här löser sig så snart som möjligt, säger Anders Engzell, pressansvarig på BRA.

I ett pressmeddelande förklarar Svensk Pilotförening sin syn på konflikten och varför de anser att löne- och avtalskraven är rimliga.

ANNONS

”Vi beklagar djupt att passagerarna nu drabbas”, säger Peter Larsson, ordförande i föreningens SAS-sektion i pressmeddelandet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.