Min lokala hjälte

50 gick ur Lidingö kyrka

50 Lidingöbor gick ur svenska kyrkan bara under juni månad.
50 Lidingöbor gick ur svenska kyrkan bara under juni månad.
Under juni månad tappade Svenska kyrkan över 13000 medlemmar i Sverige. Anledningen var uppgifterna om att vissa församlingar gjort vidlyftiga resor. Lidingö församling tappade fem gånger så många medlemmar i jämförelse med samma tid i fjol.

I maj avslöjade Ekot på Sveriges radio att flera församlingar och pastorat i Sverige hade satt sprätt på miljontals kronor på resor och representation för kyrkopolitiker och anställda. Pengarna hade gått till flyg, hotell och ibland även till krognotor. Granskningen resulterade att mängder av människor sa upp sitt medlemskap i protest mot hur den svenska kyrkan hade slösat med församlingarnas pengar. Trenden för Svenska kyrkan de senaste åren är att de tappar medlemmar, men efter Ekots avslöjanden gick över 13000 medlemmar ur Svenska kyrkan under juni månad.

Trots att Lidingö inte hade gjort några fel så tappade även Lidingö församling fem gånger så många medlemmar än normalt under juni månad. 50 Lidingöbor sa upp sitt medlemskap i juni.

– Det är väldigt tråkigt och ledsamt. Det är mycket på en månad, säger Carina Nilsson, kyrkoherde på Lidingö församling.

Hur ser du på detta?

– Tyvärr blir det så när man är en del av en större helhet. Det som har hänt har påverkat hela den svenska kyrkan och det känns orättvist, säger Carina Nilsson.

Läs mer i fredagens Lidingö tidning.