50 inbrott i Haninge på nio veckor

Allt Doris matsilver hittade tjuvarna. En liten del bar de dock iväg med i en papperskasse som gick söner i botten och då lämnade de den i skogen, bakom Doris hus.
Allt Doris matsilver hittade tjuvarna. En liten del bar de dock iväg med i en papperskasse som gick söner i botten och då lämnade de den i skogen, bakom Doris hus.
Ytterst få inbrott klaras upp. Den senaste samlade personuppklarningsstatistiken i landet, från 2014, ligger på fyra procent.

På Södertörn var siffran för 2014 5,8 procent.

Doris, 86, har blivit av med allt av värde. Hon är en av 60 som drabbats av årets inbrottsvåg.

– De tog allt matsilver och alla smycken. Speciellt två smycken som jag ärvt av en släkting och som jag tänkt ge min dotter är jag ledsen över att de inte längre finns, säger hon.

För ungefär en månad sedan, när hon låg på sjukhus för en höftoperation, tog sig tjuvar in i hennes villa och sökte välorganiserat igenom alla rum. Till och med källaren gick de igenom.

– De måste ha gått runt med en metalldetektor, för de har bara röjt ut saker i de lådor där jag hade något värdefullt, säger Doris.

Tjuvarna som kommit och gått via Doris hus baksida tog sig in genom att lyfta ut en hel fönsterkassett. Den låg prydligt på marken när hennes granne kom för att titta till huset.

Enligt Doris har polisen tills vidare lagt ner hennes ärende, eftersom man inte hade några spår att gå på. Så här, några veckor efteråt, säger hon att hon är mer arg än rädd.

– Jag tror knappast att de kommer tillbaks, för här finns inget mer att ta, säger hon.

Det Doris är mest upprörd över är att tjuvarna agerat så proffsigt och att det ser ut som om det varit planerat lång tid i förväg.

– Varför hade de valt ut just mig? Jag är inte rädd, för man måste ju leva vidare, men det känns obehagligt att de planerat något över mitt huvud utan att jag känt till det, säger hon.

Det andra gången hon drabbas av inbrott. Även första gången, för 15 år sedan, tog sig tjuvarna in under ett sjukhusbesök.

– Men då bröt de upp fönstret och det syntes att de hade haft bråttom. Men de fick ändå tag i min och min mans vigselringar, säger hon.

Antalet inbrott i Haninge nådde förra året den högsta nivån på fem år. Årets första nio veckor har läget förvärrats ytterligare med hela 50 inbrott. Det är 20 fler än samma period året innan.

Lars-Göran Strid, kommunpolis, säger att polisen just nu tittar på inbrotten och särskilt dem som inträffat i lägenheter, eftersom det är där ökningen för tillfället är störst.

– Normalt sett är ju villainbrott betydligt vanligare än inbrott i lägenhet, men just nu ser vi det omvända i Haninge, säger han.

De flesta inbrotten har skett i Handen och Brandbergen, men även Jordbro är drabbat. Polisen arbetar med att kartlägga på vilket sätt tjuvarna tar sig in i lägenheterna och vad de stjäl för att se om de kan kopplas till speciella personer.

Men Lars-Göran Strid är förtegen om åt vilket håll misstankarna riktar sig mot.

– Det finns brottsnätverk som opererar runt Stockholm. Men det kan lika gärna vara utländska ligor eller lokala förmågor, säger han.

Oavsett vem som ligger bakom inbrotten menar han att nyckeln till framgång för polisen i mångt och mycket handlar om tips så att gärningsmännen tas med fingrarna i syltburken.

– Vi behöver att folk kontaktar oss. Därför vill vi att fler går med i grannsamverkan, även i lägenhetsområdena.

Innan polisen startade sin omorganisation förra året hade Södertörn en särskild inbrottskommission. Lars-Göran Strid menar att det är för tidigt att säga om upplösandet av gruppen lett till försämringar.

– Det måste gå något år innan vi ser effekt, säger han.

De preliminära siffrorna över anmälda bostadsinbrott i landet, 22 748 för 2015, ökar för andra året i rad i landet. Och över en tioårsperiod har bostadsinbrotten ökat med över 27 procent.

I länet tycks 2015 dessutom ha varit ett extra tungt inbrottsår. Antalet anmälningar har ökat med 36 procent, från 6 497 till 8 858, enligt BRÅ:s preliminära siffror.

– Anmälningsstatistiken tyder på en kraftig ökning av bostadsinbrott i landet senaste tio åren, men man ser inte motsvarande ökning när man tittar på utsatthet i de nationella trygghetsundersökningarna. Det kan betyda att det är en liten grupp som är utsatt för inbrotten, säger Magnus Lindgren, kriminolog på stiftelsen Tryggare Sverige.

Det är andra grupper som ligger bakom brotten i dag, jämfört med på 90-talet och början av 2000-talet, vilket delvis tros kunna förklara ökningen, enligt Magnus Lindgren.

– Tidigare var det främst missbrukare eller ungdomar. I dag ser vi fyra grupper: utländska ligor, löst sammansatta ungdomsgäng från segregerade områden, professionella som specialiserat sig på inbrott i välbärgade områden och spel- och drogberoende personer, säger han.

Det mest allvarliga, enligt Magnus Lindgren, är att bara fyra procent av inbrotten klaras upp.

– Det är ju vinst varje gång, och risken att åka dit är minimal. Varje dag hör vi om polisens tillkortakommanden, och den här typen av mängdbrott hamnar väldigt, väldigt långt ner på prioriteringslistan. Att polisledningen lagt ner särskilda kommissioner för bostadsinbrott är oerhört olyckligt, säger han.

Fakta

Fullbordade inbrott i Haninge

2010 169 (varav 55 i lägenhet)

2011 123 (varav 54 i lägenhet)

2012 118 (varav 38 i lägenhet)

2013 135 (varav 49 i lägenhet)

2014 150 (varav 35 i lägenhet)

2015 178 (varav 58 i lägenhet)

Källa: Brottsförebyggande rådet

Polisen: tur avgörande för inbrottsstatistiken

I Södertörn redovisades 5,8 procent av alla inbrott till åklagare 2014, vilket är senaste helårssiffran som går att jämföra med BRÅ:s samlade riksstatistik på fyra procent. Mellan 2010 och 2014 har inbrottsuppklarningen på Södertörn legat mellan tre och sex procent.

– De här brotten är väldigt svåra. I princip krävs det att en gärningsman tas på bar gärning, säger Peter Stolt, verksamhetscontroller för Södertörnskommunerna Haninge, Nynäshamn, Huddinge och Botkyrka.

Hur kommer det sig att det ibland skiljer sig så mycket mellan olika områden i länet?

– Som utredare kan man ha väldig tur. Polisen kanske griper en liga och så visar det sig att du kan koppla den till en rad inbrott. Eller så har poliser hittat misstänkt stöldgods som kan kopplas till flera inbrott. Om det dessutom finns ovanligt klantiga tjuvar i ett specifikt område så blir det enklare att gripa dem, säger han.