ANNONS

50-knop över Albysjön när KMK arrangerar lopp

Tom Céwe den regerande mästaren från Huddinge ska försöka försvara sitt SM-guld på söndagens tävling.
Tom Céwe den regerande mästaren från Huddinge ska försöka försvara sitt SM-guld på söndagens tävling.
I år fyller Kungliga motorbåtsklubben, KMK, 100 år.

Det firar man genom att för första gången arrangera ett båtrally för ungdomar i Albysjön.
ANNONS

Tävlingen för ungdomar i Albysjön går av stapeln på söndag. Under dagen avgörs flera klasser, och rundbanetävlingen arrangeras av klubbens raceravdelning.

– Vi har länge velat arrangera en ungdomstävling och efter att ha sonderat områden i Stockholm kom vi fram till att Albysjön vid Flottsbro passar perfekt för ett sådant här evenemang, säger Bo Ahlström, generalsekreterare för klubben.

I den bredaste klassen, som kallas GT 15, gör förarna upp om svenska juniormästerskapet. Andra klasser som tävlar under dagen är GT30 och OSY400. Båtarna i GT 15-klassen gör 30 knop och i GT30 50 knop. Majoriteten av de som tävlar är mellan 10 till 13 år gamla.

– Tidigare har vi arrangerat liknande evenemang i Vaxholm. Nu vill vi stå på egna ben. Fungerar evenemanget bra kommer vi att försöka utöka klasserna till nästa år och kanske till och med få med det som en EM-deltävling, säger Bo Ahlström vid Kungliga Motorbåtsklubben.

Majoriteten av deltagarna i söndagens lopp kommer från Stockholmsområdet, och klubben är mycket hoppfull om att evenemanget kommer att bli lyckat. Tävlingen är en del i klubbens 100-årsjubileum.

Tävlingen är ett så kallat rundbanelopp där alla båtar startar samtidigt och kör en bana som gjorts upp på sjön med hjälp av bojar.

– Den som har bäst tidsträning startar längst till vänster. Den som kommer först i den första kurvan ofta har en fördel. Loppet är inte bara raksträckor utan mycket handlar om hur väl man kan hantera racerbåten i kurvorna, säger Bo Ahlström.

Tävlingen pågår sedan i ett antal varv runt banan och alla klasser kör sammanlagt tre heat var.

Det kommer även finnas möjlighet för besökare att provåka en dubbelsitsig formel 1-båt, som kan komma upp i hastigheter om 100 knop.

ANNONS
Fakta

Kör runt bojar

GT15 är en juniorklass för förare från 10 år och uppåt. Båtarna som används ska vara minst 3,5 meter långa och väga minst 210 kilo med förare i. Motorn har 15 hästkrafter och toppfarten är runt 35 knop.

Rundbaneracing innebär att man kör en bana med två till fem bojar. Banans längd är cirka 1 000-1 800 meter per varv.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.