50 poliser avbröt mc-fest

Polisen slog till mot Bandidos klubblokal på Häradsvägen i lördags.
Polisen slog till mot Bandidos klubblokal på Häradsvägen i lördags.
Lördagens fest hos MC-gänget Bandidos i Huddinge kan bli den sista i klubblokalen på Häradsvägen.

Fastigheten, som är belånad långt över taket, är på väg att säljas av kronofogden.

I lördags gjorde polisen gemensam razzia med Skatteverket, kronofogden och brandskyddsmyndigheten i Bandidos klubblokal i Snättringe. Anledningen var, enligt polisen, att man fått information om att två efterlysta personer fanns i huset.

Redan tidigt på eftermiddagen hade mc-klubben förberett festen genom att sätta upp nätstängsel och vira presenningar runt tomten. Det gav intryck av att anläggningen var någon form av fort. En vakt med bil stod placerad utanför för att markera mot obehöriga.

När polisen slog till klockan 16.30 fanns 80–90 personer i huset. Enligt polisen var de tillresta från alla delar av Europa.

Drygt 50 poliser från Stockholms län deltog i husrannsakan som pågick till 21.15 på kvällen. Allt gick lugnt till, enligt polisen.

– Det kan innebära svårigheter att genomföra en sådan här sak, men det gick ganska bra, säger förundersökningsledare Ronny Paulsson på Södertörnspolisens sektion för särskilda gänginsatser.

De två personer som var efterlysta för vapenbrott av Södertäljepolisen kunde gripas på platsen.

– Vi hittade också bevis i ärendet där de är misstänkta, säger biträdande insatsledare, Magnus Sohlén, som dock inte vill bekräfta att man hittat vapen.

Ytterligare två personer, en tillrest tysk och en norrman, greps och anhölls senare, misstänkta för narkotikabrott. De visade sig ha större mängder narkotika på sig som polisen misstänker var avsedd för försäljning.

14 andra personer, som misstänktes vara påverkade av narkotika, omhändertogs och bussades i väg i en SL-buss till polisstationen i Flemingsberg för att kroppsbesiktigas. Fynd gjordes som nu ska kontrolleras av Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, men alla omhändertagna släpptes efter kontroll.

Kronofogden kallades till platsen av polisen under husrannsakan och fem personer som tillsammans har skulder på 1,6 miljoner kronor fick lämna ifrån sig klockor, guld och kontanter till ett värde av mellan 100 000 och 200 000 kronor.

– Efter värdering kommer godset att säljas för att täcka en del av de skulder som de här personerna har, säger kronoinspektör Ulrika Jernberg, som var en av fyra från kronofogden på plats i lördags.

Huset på Häradsvägen ägs av en 35-årig man som sedan i januari upplåtit det till Bandidos. Men huset, som har ett taxeringsvärde på 3,4 miljoner är belånat för 4,8 miljoner kronor och är föremål för utmätning och ska snart säljas på exekutiv auktion.

– Det ligger hos vårt försäljningsteam, säger Ulrika Jernberg.

Christian Ottosson (C), kommunalråd och ordförande i brottsförebyggande rådet, tycker att insatsen i lördags var lyckad.

– Vi vill att Huddinge ska fortsätta att vara en trygg och populär kommun och sådana här inslag vill vi inte ha, säger han.

Han menar att kommunen nu långsiktigt måste försöka förhindra att organiserad brottslighet använder kommunen som bas.

– I dag är det Bandidos, i morgon någonting annat. Vi måste vara på hugget mot utvecklingen, säger Christian Ottosson och menar att kommunen nu ska ta hjälp och lära av andra som har mer erfarenhet.

I dag är det Bandidos, i morgon någonting annat. Christian Ottosson (C)

Fakta

Mc-gänget kom till Sverige 1994

Mc-klubben Bandidos bildades i staden San Leon i Texas 1966. Gänget etablerade sig i Sverige (Helsingborg) 1994 och låg länge i krig med Hells Angels.

Medlemmar i Bandidos bär symbolen ”1%” på sina västar, vilket syftar på ett uttalande från American Motorcyclist Association om att 99 procent av motorcyklisterna är laglydiga, medan en procent inte är det.

Källa: Svensk Maffia

(Norstedts 2007)