50-sträckor sänks till 40 på 17 gator

Det kan bli betydligt lugnare i trafiken på Kungsholmen i framtiden. I ett förslag från trafikkontoret sänks hastigheten på 17 gator.

Enligt förslaget som skickas till trafik- och renhållningsnämnden i dag ska hastighetsgränserna i Spånga-Tensta, Hägersten och Kungsholmen justeras. I nästan alla fall innebär det att hastigheten sänks.

En av anledningarna till satsningen är stadens mål att minska antalet dödade och skadade i trafiken med 40 procent fram till 2020.

– På de flesta huvudgatorna är hastigheten för hög, säger Daniel Firth, handläggare på trafikkontoret.

På Kungsholmen kan 17 vägar få lägre hastighet. Trafiken på Fleminggatan, Norr Mälarstrand och Kungsholms strand ska enligt förslaget sänkas från 50 till 40 kilometer i timmen. Dessutom föreslås över 200 andra trafikåtgärder.

– Det kan handla om upphöjda övergångsställen, avsmalnade vägar och andra fartgupp. Just nu kan man inte garantera att övergångsställena på till exempel Fleminggatan är säkra för fotgängare, säger Daniel Firth.

Kan vi vänta oss fler trafikstockningar nu?

– Nej, det tror jag inte. På de trafikerade gatorna går trafiken sällan i 50 ändå. Om förslaget går igenom tror jag snarare att det kan bli ett jämnare flöde, säger Daniel Firth.

Hastigheten kan också komma att höjas på flera ställen. På Centralbron, Västerbron och halva Drottningholmsvägen föreslås att hastigheten höjs med tio kilometer i timmen, från 50 till 60.

Farliga linor spända över vägen

Kungsholmen En man som i torsdags eftermiddag promenerade längs Norr Mälarstrand fastnade helt plötsligt i tre linor som någon spänt upp över trottoaren.

Den översta linan, som såg ut att vara av röd bomullstråd, var satt i brösthöjd på mannen och gled upp mot halsen när han gick emot den. De andra två linorna var satta i knähöjd.

Ärendet är rubricerat som försök till misshandel. Vem som satt upp linorna vet inte polisen ännu.