500 barn får inte träna gymnastik

Majken Seger, 9, tränar på bommen medan ordföranden Tina Sahlén instruerar. Sofiaflickorna har 500 barn i kö på grund av lokalbrist.
Majken Seger, 9, tränar på bommen medan ordföranden Tina Sahlén instruerar. Sofiaflickorna har 500 barn i kö på grund av lokalbrist.
Stockholms stad vill att fler unga ska idrotta.

Gymnastikföreningen Sofiaflickorna på Södermalm har 500 barn och unga som köar för en plats, men kan inte starta nya grupper på grund av lokalbrist.

– Det är lätt för politikerna att säga att fler ska idrotta men då måste man också ge dem möjligheten, säger Tina Sahlén, ordförande i den ideella gymnastikföreningen Sofiaflickorna på Södermalm.

Majken Seger, 9 år, gör frivolt på frivolt i Sofiaskolans idrottshall. Hon har kontroll på kroppen in i minsta detalj. Majken är en av medlemmarna i Sofiaflickornas tävlingsgrupp Flicktruppen och har tränat i sex år.

– Jag tycker allt är roligt, särskilt gillar jag när man får testa nya saker, säger hon.

Hennes lillebror Malkolm Seger, 7 år, har tränat i fyra år och tycker bäst om trampett.

Båda två tillbringar mycket av sin tid i gymnastiksalen. Majken tränar fyra dagar i veckan.

Men många av de barn på Södermalm som vill träna gymnastik har svårt att få plats i en grupp.

Sofiaflickorna har 550 medlemmar – de flesta mellan 7 och 20 år. Men ytterligare 500 barn och ungdomar står i kö.

– De som har stått i kö längst har väntat i tre år. Till slut blir det ju så att man väljer en annan aktivitet, säger Tina Sahlén.

Hon tycker att politikerna i Stockholms stad pratar mycket om att barn och unga ska idrotta men satsar lite på gymnastiken.

– De nya idrottshallarna som byggs är i princip tomma och byggs för bollsporter. Men om träningen ska vara rolig och utvecklande för dem som nått en viss ålder behöver man vissa redskap. När de inte finns blir konsekvensen att gymnasterna hoppar av när de nått en viss ålder, säger Tina Sahlén.

Åke Roxberger, planeringschef på idrottsförvaltningen, bekräftar att man inte bygger in specialutrustning i traditionella sporthallar.

– Det skulle inte fungera för då bygger vi in hinder för basket, handboll och innebandy, säger han.

Tycker Stockholms stad att bollsporter är viktigare än gymnastik?

– Nej, men vi ser till antalet utövare och de är många fler inom bollsporterna än inom gymnastiken.

Men kan det inte vara så att fler skulle hålla på med gymnastik om det fanns platser?

– Så är det säkert, Solflickorna har 700 i kö och Brommagymnasterna 2 000. Även andra idrotter har kö, men vi har varken mark ­eller ekonomi att bygga hallar, det är en fråga för politikerna.

Billy Öst, tillförordnad gruppledare för Moderaterna i idrottsnämnden, tycker inte att det är något problem att idrottshallarna byggs för att passa bollsporter.

– Vi gör hallarna så att de ska passa så många som möjligt och breddidrotten är det som prioriteras, säger han.

Enligt idrottsförvaltningen är könsfördelningen inom handboll och basket jämn medan det i innebandy, som spelas av 3 750 unga, är tre fjärdedelar pojkar. På gymnastiken, som utövas av 4 700 unga, är förhållandet det omvända med tre fjärdedelar flickor.

Tycker ni att det är viktigare med idrotter som utövas av många pojkar än av många flickor?

– Självklart inte. Vi har satsat mycket på ridsport och badanläggningar på senare tid. Men vi vet att det är fler killar som utövar spontanidrott så vi får ta till oss under det kommande budgetarbetet att ytterligare prioritera tjejer.

Fakta

Startades efter OS i Berlin 1936

Sofiaflickorna startades av gymnastikläraren Maja Carlquist efter att hon 1936 rest till olympiaden i Berlin med 20 11-åriga flickor från Sofia skola. Sällskapet var där för att visa upp svensk skolgymnastik och fick väldigt mycket beröm.

Därefter uppmärksammades flickorna av greve Folke Bernadotte som såg till att de 1939 fick åka på en tre veckor lång turné i USA.

I dag har Sofiaflickorna besökt ett 20-tal länder och gjort över 1 600 uppvisningar.

Källa: Sofiaflickorna