ANNONS

500 nya bostäder oroar grannar

"Vi tycker inte riktigt om att grönområdena försvinner, det är därför man bor här", säger Tellervo Reijonen och får medhåll av Hasse Sjöberg. Paret har bott i Hallunda gård i snart 30 år och är bekymrade över byggplanerna.
"Vi tycker inte riktigt om att grönområdena försvinner, det är därför man bor här", säger Tellervo Reijonen och får medhåll av Hasse Sjöberg. Paret har bott i Hallunda gård i snart 30 år och är bekymrade över byggplanerna.
Kommunen har ställt sig positiva till att låta Titania och Småa AB ta fram en detaljplan för 400-500 nya bostäder i Hallunda gård. Men de boende Mitt i pratat med är rädda om sitt grönområde.
ANNONS

Samhällsbyggnadsnämnden i Botkyrka kommun ställer sig positiva till att låta byggföretagen Titania och Småa AB ta fram detaljplaner hur de vill bygga i området i Hallunda gård. 400-500 bostäder har diskuterats. Området präglas av kulturhistoriska intressen och natursköna områden. Boende som Mitt i möter är skeptiska till planerna. Rabi Yakoub tycker att det finns andra områden att bygga på.

– Det är tråkigt, grönområden försvinner ju. Att trycka ihop så mycket folk på så liten yta tycker jag är ganska mycket. Det finns ju jättemycket områden mot Södertälje man kan bygga på, säger han.

Kommunen har informerat om byggplanerna tidigare och då skickade samfällighetsföreningen Lugnet in en protest.

– Vi tycker inte riktigt om att grönområdena försvinner, det är därför man bor här. Vi skickade en skrivelse att vi ogillar tvåvåningshus när det annars är låghusområde, säger Tellervo Reijonen som tillsammans med sin man Hasse Sjöberg är med i föreningen.

I ett protokoll från samhällsbyggnadsnämnden från den 8 december 2015 står att särskild hänsyn ska tas: ”Eftersom området är mycket känsligt både ur natur- och kultursynpunkt måste exploateringens omfattning noga studeras.”

På byggföretagets Titanias hemsida finns rubriken ”Nu är det klart: Titania ska bygga nytt bostadsområde vid Hallunda gård”. Men än är inget klart.

– Det har pågått diskussioner med markägaren som äger Hallunda gård, som i sin tur har diskussion med Titania. Småa AB är aktuella för kommunens mark, men det är inte beslutat utan görs senare i kommunfullmäktige, säger Charlotte Rickardsson, planchef på samhällsbyggnadsnämnden. Det som sker nu är ett planarbete med grundläggande inventeringar.

– Nu måste vi kartlägga området innan vi tar fram ett samrådsförslag.

Kommer de boende få ta del av det?

ANNONS

– Ja, de som är närmast av berörda sakägare och har direktangränsande fastigheter till området kommer att få handlingar skickade till sig när det kommit så långt som till ett samrådsförslag.

Beslut om planuppdrag fattas på samhällsbyggnadsnämndens sammanträde den 23 augusti. Beslut i kommunfullmäktige tas senare i höst. Samrådsmötet ska annonseras.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.