ANNONS

514 slåss om varje hyresrätt

Edsberg, Sollentunahem
Lägenheterna på Drevkarlsstigen i Edsberg är eftertraktade. En av alla lägenheter som förmedlats i år, en etta på 40 kvadratmeter på åttonde våningen, fick 923 intresseanmälningar.
Trycket på lediga hyresrätter inom Sollentunahem blir allt hårdare.

De senaste sex åren har antalet sökande per ledig lägenhet ökat med 63 procent.

Störst är trycket på tvårummare - men efterfrågan ökar mest för femmor.
ANNONS

Bostadsbristen är en av de hetaste politiska frågorna i Sollentuna just nu – speciellt när det handlar om hyresrätter. Men hur stor efterfrågan som egentligen finns råder det delade meningar om.

För Lokaltidningen Mitt i:s räkning har Sollentunahem tagit fram unika siffror som visar hur söktrycket ökat de senaste åren.

Under de första åtta månaderna under 2015 fick Sollentunahem in 149 955 intresseanmälningar på sammanlagt 292 förmedlade lägenheter.

Det betyder att det i genomsnitt var 514 personer som sökte varje ledig lägenhet som annonserade ut – en ökning med 63 procent jämfört med 2009. Under samma period har Sollentunahems bestånd varit relativt konstant.

Även den genomsnittliga kötiden har ökat kraftigt. I år ligger den på cirka 7,5 år. Det är nära nog en fördubbling på bara fyra år, enligt Sollentunahem.

En av dem som sett nålsögat bli allt trängre för varje år är Edsbergsbon Carina Carlqvist. I dag hyr hon i andra hand, men drömmen är ett eget förstahandskontrakt.

– Jag har runt 1 400 ködagar, men jag måste nog vänta 2-3 år till innan jag kan få en lägenhet, säger hon.

Den absoluta majoriteten av alla intresseanmälningar kommer från sökande som ännu inte bor i Sollentunahem. Knappt fyra procent av de sökande har varit befintliga hyresgäster.

– Jag har en trea men söker en tvåa, berättar Sollentunabon Maude som behöver flytta till en mindre lägenhet och söker aktivt bland de lägenheter som Sollentunahem annonserar ut.

ANNONS

Med kötid sedan 2011 har hon dock en bra bit kvar innan hon har chans på ett kontrakt. Hon märker tydligt att var det har förändrats mycket sedan hennes son flyttade hemifrån för 10 år sedan.

– Han fick den första lägenhet han sökte, då hade han stått tre år i kön, berättar hon.

De senaste åren har Sollentunahem satsat extra på att bygga fler mindre lägenheter, främst två rum och kök. Det är också den lägenhetstyp med flest antal sökande per lägenhet: 624 stycken hittills i år.

Samtidigt visar Mitt i:s kartläggning att efterfrågan ökar snabbare på större lägenheter: 87 procent på femmor och 40 procent på ettor, de senaste sex åren.

Lars Callemo, som var vd för Sollentunahem fram till den 1 augusti 2015 och i dag har andra arbetsuppgifter inom bolaget, tror att det snabbt ökande trycket på större lägenheter kommer att få effekt på byggandet.

– Om jag uttalar mig ur ett branschperspektiv så kan jag säga att Sollentunahem precis som andra aktörer låter efterfrågan styra byggandet. Men att bygga bostäder är en långsam process – dagens erfarenheter ligger till grund för hur man bygger om några år.

Han tror också att det otrygga ekonomiska läget i dag, i kombination med stigande priser på hus och bostadsrätter, kan göra hyresrätten mer attraktiv även för familjer med flera barn.

– Personligen tror jag att många tänker till i ett läge när man inte vet vad som kommer att hända med räntor och andra subventioner.

Lokaltidningen Mitt i har sökt nuvarande vd:n Martin Lindfors.

Fakta

700 nya lägenheter på gång

Just nu har Sollentunahem planer på 756 nya hyresrätter.

Bostäderna planeras i Tureberg, Edsberg, Helenelund och Häggvik.

Av dessa beräknas drygt 600 vara inflyttningsklara innan 2019 är slut.

Sökande per lägenhet i snitt (varav befintliga hyresgäster):

2015: 514 (23)

2012: 360 (17)

2009: 315 (16)

Förändring, sökande på lägenhetstyp 2009 – 2015

Totalt: 63 %

1 ROK: 40 %

2 ROK: 75 %

3 ROK: 74 %

4 ROK: 69 %

5 ROK: 87 %

Antal sökande per lägenhetstyp 2015

– 5 rok 212

– 4 rok 370

– 3 rok 542

– 2 rok 624

– 1 rok 421

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.