52-åring åtalas för överfall på sin mor

En 52-årig man åtalas för att ha försökt mörda sin mor. Kvinnan blev så illa tilltygad att hon blev blind på ena ögat.

Sonen hävdar att han inte minns något.

Natten mot den 23 februari fick SOS ett samtal från en man som berättade att han slagit sin mor. Kvinnan fanns på en adress i Tyresö och behövde en ambulans.

Polisen hittade kvinnan svårt skadad och medvetslös på hallgolvet i sin lägenhet. Där fanns också den 52-årige sonen som greps.

Nu åtalas mannen för försök till mord alternativt synnerligen grov misshandel. Åklagaren anser att mannen visat särskild hänsynslöshet och råhet vid överfallet.

Modern har under polisförhören inte kunnat berätta mycket om vad som hände under natten. Hon drabbades av livshotande skador och är i dag blind på ena ögat. Kvinnan har berättat att den 52-årige sonen bott hemma hos henne i ett års tid och att det har uppstått slitningar.

I förhör har vänner och bekanta till familjen berättat att sonen med tiden drabbats av allt större psykiska problem. Han bodde tidigare med sin far men när denne blev sjuk blev sonen hemlös och började sova utomhus. Modern förbarmade sig över sonen och lät honom bo hemma hos henne.

Enligt den gode mannen lider 52-åringen av paranoida vanföreställningar. 52-åringen har tidigare dömts för mordbrand efter att ha tänt eld på ett hus i Tyresö. Under det sista året har han vårdats på fängelsets psykiatriska avdelning. En stödperson berättar att 52-åringen varit fastlåst i diverse oförätter som han ska ha utsatts för.

I polisförhören har 52-åringen utförligt berättat om hur han svikits och behandlats illa av familjen och olika myndigheter. Däremot har han gång på gång uppgett att han inte minns något av det som hände hans mor.

Det som trätt fram är att mannen under kvällen hamnat i bråk med några bekanta gällande ouppklarade affärer. 52-åringen har uppfattat det som att modern tagit deras parti. Ur polisförhöret:

”Polisen: Ja, precis, men det som händer när du exploderar, du blir då våldsam alltså?

52-åringen: Till en viss del, ja.

Polisen: Ja, och det var det som hände när modern stod i vägen för dig?”

Men 52-åringen svarar aldrig på frågan. Åklagaren kommer under rättegången att kalla poliser, ambulanspersonal och grannar som vittnen.

Det som händer när du exploderar, du blir då våldsam alltså?polisens Förhörsledare