ANNONS

53 procent högre snitthyra på fem år

”Jag blev lite överraskad i början men man fick klart för sig ganska snabbt att man måste lägga ungefär 10 000 för en etta”, säger Filip.
”Jag blev lite överraskad i början men man fick klart för sig ganska snabbt att man måste lägga ungefär 10 000 för en etta”, säger Filip.
En etta på Kungsholmen kostar nu nästan 10 000 kronor. Och andrahandshyrorna fortsätter att skena i Stockholmsområdet.

Nu vill bostadsministern Mehmet Kaplan (S) se över uthyrningen.
ANNONS

Andrahandshyrorna fortsätter att skjuta i taket i Stockholm. På fem år har snitthyran på en bostadsrätt i andrahand ökat med 53 procent i staden, enligt ny statistik från Blocket.

En av dem som bor i andra hand är Filip som nyligen flyttade in i en etta på Lilla Essingen tillsammans med sin flickvän. De betalar 10 000 kronor i månaden – en summa som för några år sedan skulle ha setts som helt orimlig men nu är nästan exakt snittet för liknande bostad.

– Jag blev lite överraskad i början men man fick klart för sig ganska snabbt att man måste lägga ungefär 10 000 för en etta. Det är klart att det är dyrt, säger Filip.

I februari 2013 trädde en ny lag i kraft som bland annat innebar att bostadsrättsinnehavare får ta ut högre hyror i andrahand. Syftet var att få igång en rörligare bostadsmarknad där fler ville hyra ut.

Så blev det också till viss del. I Stockholm låg det 2012 ute 9 500 bostadsrätter på Blocket. Under 2013 var siffran uppe i omkring 12 000 bostäder. Men enligt Hans Lind, professor i fastighetsekonomi på KTH, har inte reformen påverkat lika mycket som man trodde i förväg.

– Utbudet är lite större än tidigare men de flesta bedömare trodde att utbudet skulle öka mer. Jag tycker fortfarande att det var rätt att genomföra förändringen men det viktigaste för att lösa situationen är att öka bostadsbyggandet, säger han.

Men snart kan reglerna ändras igen. I början av året tillsatte nämligen den nya bostadsministern Mehmet Kaplan (Mp) en utredning för att se över det nya systemet som då hade ungefär två år på nacken.

– De signaler vi får från de som drabbas av andrahandsmarknaden visar på att det här inte var rätt tänkt från början. Men vi måste se till alla detaljerna innan vi kan gå vidare med förslag på regeländringar, säger han.

Är det inte bra att lägenheterna på andrahandsmarknaden blir fler?

ANNONS

– Det är det vi ska titta på i utredningen. De signaler vi får är att det inte fungerar som det var tänkt och att priserna samtidigt blir mycket högre.

Enligt bostadsministern är de viktigaste för att råda bukt på de skenade priserna att bygga nya hyresrätter. Han hänvisar till det bostadspolitiska paket som regeringen presenterade förra veckan där 5,5 miljarder kronor ska satsas på nya hyresrätter.

– Det behövs massiva satsningar från statligt håll, säger Mehmet Kaplan.

Fakta

Dyraste ettor i Vasastan

Här är en andrahandsetta dyrast:

Källa: Blocket

Här är en andrahandsetta billigast:

Källa: Blocket

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.